Skip to main content
Kereskedelem

Eladná a város a Széchenyi utca 4. szám alatti házat

By 2020. szeptember 28.

Újabb belvárosi ingatlanát készül értékesíteni az önkormányzat, ezúttal a Széchenyi István utca 4. szám alatti ház kerülhet sorra. Az ingatlan ügyét szeptember 30-án tárgyalják rendkívüli Közgyűlésen (számos egyéb napirendi ponttal együtt, amikre nem került sor a félbemaradt szeptember 24-i ülésen).

Az előterjesztés címét olvasva önkénytelenül is összeráncolja homlokát az ember, pedig nem teljesen rossz elképzelésről van szó.

„Előterjesztés az Eger, Széchenyi István u. 4. szám alatti 4916/A/1 és a 4916/A/2 hrsz-ú ingatlanok értékesítéséről.”

Egyrészről persze mi is látjuk, hogy az új városvezetés valóban a legjobb úton halad afelé, hogy elveszítse sokak bizalmát. Miután megszavazták a városképileg meghatározó Senator-ház eladását, legutóbb a város turisztikai fogadóirodáját költöztették volna egy 29 négyzetméteres helyiségbe, szintén üzleti alapon. Utóbbi elképzelést végül levették a napirendi pontok közül, de ettől még félelmetes, hogy egyáltalán eljuthatott a Közgyűlésig egy ennyire abszurd ötlet. Az ilyen húzásoktól nyilván megkérdőjelezi az egyszeri ember, hogy biztosan jó kezekben van-e a város, és ha ezt már megkérdezte magától, akkor nyilván kicsit előítéletes minden ötlettel kapcsolatban, ami a Városházáról jön.

Másrészről azért azt is le kell szögezni, hogy nem minden hülyeség, ami a Városházáról jön. A Széchenyi utca 4. eladásának ötlete két részre bontható, egy jó- és egy kevésbé érthető ötletre.

Régen láttuk már állvány nélkül… Fotó: Google.

A jó ötlet része, hogy az egykoron óvodának is otthont adó ingatlan nagyon rossz állapotban van, az önkormányzat becslése szerint a hatóságilag előírt veszélyhelyzet megszüntetése akár száz millió Ft-os nagyságrendű forrás biztosítását igényli. Az óvoda már átköltözött innen egy újonnan épült intézménybe, az ezt a célt szolgáló helyiségek így kihasználatlanok maradtak. Az értékbecslő szerint az összesen 474 m2 alapterületű ingatlan értéke 78 854 000 forint. Mivel ezt a házrészt nehéz hasznosítani, logikus ötlet az értékesítést, bízva benne, hogy jön egy vállalkozó, aki lát fantáziát a felújításban, akár lakások kialakításával, akár szálláshelyként, akár irodaként.

A kevésbé érthető ötlet a ház egy másik részének az értékesítése: a földszinti 150 m2 -es üzlethelyiségé. Ennek értéke az értékbecslő szerint 56 279 000 forint, viszont erre az ingatlanra érvényes bérleti szerződése van a városnak a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-vel 2028. december 31. napjáig, a helyiség ergo fix bevételt termel Egernek. Van még egy másik, kisebb üzlethelyiség is a házban, de az már most is magánkézben található, és így az eladás sem érinti.

Kétségek között tengődünk, hogy pontosan mit is látunk, mivel az előterjesztésben nem térnek ki rá. Ha külön szeretnék értékesíteni a két ingatlant (ovit és üzletet), akkor annak nyilván semmi értelme. De ha ezeket csak együtt lehet megvásárolni, akkor már értjük a szándékot és még támogatni is tudjuk. Bízunk benne, hogy erről van szó. Szomorú persze, hogy eladnak egy városi tulajdont, de ha cserében funkciót kaphat és megszépülhet az évek óta állvánnyal csúfított főutcai ház, akkor úgy érezzük, hogy megéri ilyen áldozatot hozni.

Kapcsolódó letöltés:

Előterjesztés