Kereskedelem

Veszélyes döntés a Senator-ház eladása

By 2020. június 23.június 24th, 2020
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Eredetileg a Heol-on jelent meg a hír, miszerint az önkormányzat az idei évben értékesíteni kívánja a tulajdonában álló Senator-házat. A döntés aztán a szokásos módon végigjárta az egri médiát, viszont ezúttal az átlagosnál is nagyobb felháborodást kiváltva a helyiekből. És kivételesen most mi is a felháborodók közé tartozunk.

Alapvetően teljesen természetes dolog, hogy egy város ingatlanvagyona folyamatosan formálódik. Az aktuális igények szerint értékesítenek telkeket, vásárolnak új ingatlanokat, szerencsés esetben az összérték nagyjából stagnál, vagy lehetőleg növekszik. A Senator-háznál mégsem lehet könnyen elfogadni az önkormányzat eladási szándékát. Jelen esetben egy városképileg olyannyira meghatározó épületről van szó, hogy konkrétan ez Eger egyik jelképe. Maga a ház is kétségtelenül szép, főleg így felújítva, de az ingatlan fő értékét a páratlan elhelyezkedés jelenti. Most erről az emblematikus épületről veszi le Eger önkormányzata a kezét, és engedi saját útjára.

Ahogy az önkormányzat eladja az épületet, nem lesz többé beleszólásunk annak üzemeltetésébe és megjelenésébe. Valamennyi biztonságot jelent ugyan, hogy műemléki épületről van szó, így drasztikus változást nehezebb eszközölni a megjelenésén, a funkciója viszont bármi lehet. Igény szerint gyorsétterem, söröző, százforintos, vagy kínai ruha kereskedés is. Mérsékelten jó döntés kitenni Eger legemblematikusabb épületét a vállalkozók igényeinek.

Komoly gond nem rövid távon várható. Az új tulajdonos személye valószínűleg már körvonalazódik, és szinte biztos, hogy a jelenlegihez hasonlóan vendéglátási célra viszi majd tovább a házat. Nem tudjuk azonban, hogy mi lesz 50 év múlva, amikor potenciálisan már az 5. tulajdonosnál lesz az épület, aki mondjuk éppen csődbe megy és mélyen piaci értéke alatt értékesíti az ingatlant. És ekkor már képbe is kerülhet a kínai áruház, akitől utána az életben nem tudja már visszavásárolni Eger az épületet.

Alapvetően nem gondoljuk, hogy ész nélkül hozták volna meg a döntést az értékesítésről, legalábbis őszintén szeretnénk hinni, hogy nincs így. Szerencsés lenne azonban ismertetnie az egriekkel az indokokat a város vezetésének. Ahogyan mi is azok vagyunk, úgy a legtöbben szintén meggyőzhetők racionális érvekkel, de ezek nélkül egyelőre annyi látszik a helyzetből, hogy az önkormányzat lassan, de biztosan elkezdte maga alatt vágni a fát. Eger új vezetése egyelőre nem jeleskedett a hozzá fűzött remények beteljesítésében, a város dinamikus fejlődése látványosan megtorpant. Nagyobb fejlesztések jelenleg az előző vezetéshez, vagy az egyházhoz köthetően zajlanak, ami rendben lenne, viszont október óta (az érsekkerti futókörön kívül) nincsen bejelentve nagyobb terv a jövőre nézve, ami azonban komoly aggodalomra ad okot. Vannak cserében ilyen hírek, mint most a Senator-ház eladása, amivel előbb-utóbb az egyébként alapból nem ellenséges egrieket is sikerül maga ellen fordítania a város új vezetésének.

Frissítve:

Az önkormányzat később a Heol-on igyekezett választ adni a helyzetre. Álláspontjuk szerint “újabb és újabb”, de nem nevesített fejlesztésekhez van szükség a Senator-ház eladására, és az épület jelenlegi funkciójának megmaradását az eladás után is biztosnak gondolják.

© Egrinapok.hu 2006