Skip to main content
Fejlesztés

Kicserélnék a Kossuth Lajos utca 15. szám alatti épületet

By 2019. március 21.

Izgalmas városképi esemény van születőben a belvárosban, a tervek szerint lebontanák ugyanis a Kossuth Lajos utca 15. szám alatti épületet, hogy a helyére egy új irodaházat emelhessenek.

Fotó: Tervpályázat

A nagyszámú történelmi épület miatt nem jellemzőek Eger belvárosában a hasonló beavatkozások, kiváltképp nem ennyire frekventált pontokon. A forrásként használt tervpályázati hirdetményből kiderül, hogy a ház helyén a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal épületét kívánják elhelyezni. Ahogy írják:

„Az ingatlanon jelenleg álló épület elbontásra kerül és a terület adottságait szem előtt tartva új épület kerül kivitelezésre. Jelen tervpályázati eljárás célja, a XXI. századi követelményeknek mindenben megfelelő, ugyanakkor a műemléki környezetbe és a városképbe illeszkedő épület tervkoncepciójának és tervezőjének kiválasztása.”

Előzetes hatás vizsgálat során megállapították, hogy a jelenlegi épület felújítása gazdaságosan nem lenne megoldható, így született meg a teljes elbontás, majd újjáépítés ötlete. A terület hatályos szabályozási terve szerint az új épületnek követnie kell a zártsorú beépítést, illetve magasságában is alkalmazkodnia kell a szomszédos házakhoz. A kiviteli tervek elkészülésével az idei év végére számolnak, a tervezetten 13 hónapig tartó építkezés így leghamarabb 2020-ban veheti kezdetét.

Kapcsolódó letöltés:

Tervpályázati dokumentáció