2019 őszén önkormányzati választásra készülünk. A helyzet szorosnak tűnik, hiszen a jelenlegi városvezetéssel szemben Magyarországon elsőként Egerben valósult meg a teljes ellenzéki összefogás.

Eger neve egyet jelent a minőséggel, melyhez minden körülmények között méltónak kell maradnia a jövőbeli városvezetésnek. Az önkormányzati választás kampánya eszköz arra, hogy erről a méltóságról tanúbizonyságot tegyenek a jelöltek.

Konstruktív kampányt várunk, melyben első helyen Eger fejlődése áll. Ezen az oldalon összeszedtük a legfontosabb problémákat a város életéből, melyek mellett nem mehet el megoldási javaslat nélkül az, aki felelősséggel szeretné irányítani Egert. A kampány során elsősorban ezekre a kérdésekre figyelünk, majd végső döntésünket az alapján fogjuk meghozni ősszel, hogy melyik jelölt – melyik kérdéssel foglalkozott, és mit ígért rá.

Döntsünk megalapozottan, hogy kire bízzuk a városunk jövőjét!

Népességcsökkenés

A Magyarország egészét érintő népességcsökkenés Egerben is probléma.

A be- és kiköltözések arányával jól állunk, a természetes fogyás viszont negatívba fordítja a mérlegünket és évről-évre kevesebben vagyunk a városban.

A helyzet egyelőre nem drasztikus, de a komoly probléma elkerülése végett mielőbbi megoldásra van szükség.

A szülések számát helyi szinten megnövelni aligha könnyű feladat, a kiköltözések számának csökkentése és/vagy a beköltözések számának további növelése viszont a leendő városvezetésre vár.

Karbantartott város

Eger vonzereje vitathatatlan, a város keltette összbenyomásban a fő attrakciók mellett azonban hangsúlyt kapnak a kisebb részletek is.

Számos apróság van Egerben, ami egyszerű nemtörődömség miatt ront az összképen. Ezek pusztán odafigyeléssel, jelképes ráfordítással orvosolhatóak lennének.

Az Egervin hasznosítatlan telephelyét immáron 7 éve nem sikerült eltakarni Eger legforgalmasabb kereszteződésében. Széttárja karjait a város, hogy megépülése óta hiányzik az Egert észak-déli irányba átszelő kerékpárúthálózat közepe. A belvárosi rehabilitációkor szétpakolt irányjelző táblák nagyrésze mostanáig üresen áll. Évek óta díszíti graffiti a Dobó téri patakfalat.

Eger neve attól számít fogalomnak Magyarországon, hogy a város rendkívülimód egységes és esztétikus megjelenéssel bír. Ennek az állapotnak a fenntartása plusz erőfeszítést követel Eger vezetésétől.

Leromlott állapotú belvárosi épületek

A belvárosi közterek és középületek többsége jó állapotban van, a megújulás folyamatos.

A lakóházaknál más a helyzet, az Eger hangulatát adó, szűk utcákon sorakozó történelmi házak egyre-másra omladoznak. A város jelenleg nagyon csekély számban támogatja ezen épületek felújítását, ennél nagyságrendekkel drasztikusabb beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy megmaradjon a belváros értéke.

Halaszthatatlan egy program, mely támogatja, és ha ez kevés, kötelezi az érintett házakat a felújításra. Ennek megvalósítása komoly munka, viszont mellőzhetetlen feladat.

Városmag funkciójának rendezése

Rendelkezései során a jelenlegi városvezetés visszatérő jelleggel úgy tekint Eger városmagjára, mintha ott a lakófunkció lenne az elsődleges és csak ezután következnek a szolgáltatók igényei. Ez alapjaiban hibás felfogás, mely már eddig is sokat ártott, és ha nem történik változás, a jövőben is a súlyosan veszélyezteti Eger kínálatát.

A szűken vett belvárosban Egerben is a szolgáltatók érdekeinek kell az első helyen szerepelniük és a jelenleginél nagyságrendekkel megengedőbb szabályozásra van szükség ezen szektor részére.

Az egyes városrészek funkcióinak meghatározása a városmagtól távolodva is fontos, azonban ezeken a területeken kevesebb a konfliktus. Az ipari parkokat és a Szépasszonyvölgyet kivéve minden más városrészben a lakók érdekei az elsők Egerben, és ezt jól is kezeli a jelenlegi vezetés.

Válasz

Kapcsolódás Budapesthez

Régóta ismert nehézség, hogy Egert az autópálya és a vasúti fővonal is elkerüli. Ilyen tekintetben kedvezőtlen fekvésünk miatt a város lényegében zsákutcának számít.

Ahhoz, hogy a város még erősebben képes legyen megtartani a lakóit, szükség van a mobilitás fokozására. A legfontosabb kérdés a fővároshoz kapcsolódás. Egernek egy, a jelenleginél szélesebb réteg számára is Budapest elővárosaként kell tudnia működni, ahonnan könnyen, gyorsan és olcsón el lehet jutni a fővárosba.

Az épülő M25-ös autóút a probléma közúti részét megoldja, a közösségi közlekedés azonban komoly beavatkozásra szorul.

Válasz

Erős gazdaság

Eger gazdasága jelenleg stabilnak mondható, a területen nincsen jelentős probléma.

Fontos azonban ennek a helyzetnek a további megerősítése, hogy egy esetleges vállalat kivonulása se okozzon jelentős kárt.

A ZF bővítése mellett további üzemek idetelepítésére is szükség van, lehetőleg minél szélesebb tevékenységi körből válogatva.

Válasz

Hallottam egy választ

[gravityform id=”22″ title=”false” description=”false” ajax=”false”]

Címlapi háttérkép: www.360gombpanorama.hu/hu/egervaros