Skip to main content
Szabadidő

A Takarék Index szerint is Eger az egyik legélhetőbb hazai város

By 2021. november 29.

Többször foglalkoztunk már a blogon olyan tanulmányokkal, melyek a hazai nagy- és középnagyvárosok élhetőségét vizsgálják. A lokálpatrióta egriek egyfajta léleksimogatóként is tekinthetnek ezekre az anyagokra, hiszen az eredmény rendre ugyanaz: Eger a legélhetőbb városok egyike Magyarországon. Most legutóbb a Takarék Index jutott erre a hízelgő megállapításra.

Egy település élhetősége elég bonyolult kérdés, amit rengeteg irányból megközelíthetünk, viszont csak átfogóan szemlélve kaphatjuk meg a valódi választ. Példának okáért, egyik fontos tényező a megfizethetőség, hogy a helyiek hány négyzetméternyi lakást tudnak megvásárolni az éves jövedelmükből. Logikus lehetne, hogy ott jó élni, ahol könnyű lakást venni, de belegondolva persze, hogy ez éppen fordítva igaz: a valóságban azok a helyek olcsók, ahol kevesen tudják elképzelni az életüket. Azért vannak egyértelműbb mutatók is. Nagy általánosságban elmondható, hogy annál jobb hely egy város, minél jobb az oktatása, gazdagabb a kulturális kínálata, erősebb az egészségügye, szélesebb az üzletkínálata.

A Takarék Index elsőkörben a hazai járásokat vizsgálta meg élhetőségük szempontjából. Az Egri járás két területen is a legjobbak közé tartozik, így kultúra tekintetében a 9.- oktatás tekintetében pedig a 6. legjobb a helyzetünk Magyarországon. Ezt követően a megyeszékhelyeket is kielemezték önmagukban, és itt jön a léleksimogató rész: a kutatást végzők szerint Eger a 8. legélhetőbb megyeszékhely. Az Otthon Centrum általában ennél is impozánsabb eredményre szokott jutni, de hát egye fene, megbékélünk mi a 8. hellyel is a 19 résztvevős listán.

Egert Budapest, Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely és Pécs előzik meg. Ez a lista egyúttal azt is megmutatja, hogy a Dunán innen, Eger számít a legélhetőbb megyeszékhelynek!

Bár nagyon sok aspektust megvizsgálhatunk, egy város élhetőségéről valójában maga a város árul el a legtöbbet. Nem szükséges túlgondolni, egy belvárosi séta már elegendő lehet, hogy lássuk, nagy valószínűséggel jól érzik-e magukat a helyiek. Milyenek a közterületek, milyen állapotúak a lakóházak, milyen üzletek és vendéglátóhelyek működnek, milyen arcok ülnek a teraszokon és hogy néznek ki a munkából hazafelé igyekvők. Hiába vagyunk még nagyon-nagyon messze az ideális helyzettől, és hiába látszik rengeteg gyengesége Egernek is egy ilyen séta során, abban azért talán elfogultság nélkül is egyetérthetünk, hogy kicsivel jobb a helyzet nálunk mint sok más helyen hazánkban. Ahogyan a városért rajongós oldalunkon is írtuk: Egerben egy kicsivel szebb Magyarországon élünk.

© Egrinapok.hu 2006