Skip to main content
Fejlesztés

I. Világháborús emlékhelyet terveznek az Eszperantó sétányra

By 2021. november 18.

Az I. világháborúban elesett egri katonák emlékére új városi emlékhely kialakítását kezdeményezte az Egri Norma Alapítvány. A választott helyszín az Eszperantó sétány lett, egészen pontosan a Kossuth Lajos utcai hídtól délre eső pataktámfalak.

Az elképzelés szerint a nyugati partra kerülne egy központi tábla “Sétány az I. Világháborúban elhunyt egri katonák emlékére . 2021.08.20. “ felirattal, a szemközti partfal belső oldalán pedig az I. világháborúban elesett egri katonák nevei jelennének meg speciális falfestéses technikával. Jelenleg 329 ilyen személy került beazonosításra, de az áldozatok valódi száma ennél lényegesen több lehet. Az emlékhely maga is utal majd erre a bizonytalanságra olyan módon, hogy a nevek száma a jövőben bővíthető lesz.

„A világháború önmagában egy óriási trauma és értelmetlen veszteség az emberiség számára. A háborúban küzdő katonák halála családok jövőjét, sorsát pecsételte meg, vagy terelte más irányba, a következményeket sok esetben fel sem tudjuk fogni. A kövekből összeálló mellvéd lehet az emberiség összetartásának, és összetartozásának stabil szimbóluma, amely ráadásul a jelenben közlekedőt védi a “mélybe” (patakba) való zuhanástól. A névtelen kövek jelenthetik az elhunytakat, amelyek közül a kutatás kiemelt és megnevezett 329 embert. Őket a felfestés teszi láthatóvá. A kutatás folytatásával újabb és újabb személyek tragédiája kerülhet elő, amelyekkel lehet folytatni a művet a későbbiekben. A belső partfali festés, a mű befogadását, és láthatóságát, az Eszperantó sétányról biztosítja, ezáltal a nevek az “elérhetetlenség” érzését is keltik, a múlt távolságát/távolodását is szemléltetve. A festék speciális kültéri falfesték fehér színben, amelyhez fluoreszkáló festéket keverünk, hogy szürkületkor a feliratok még derengjenek sejtelmesen a patak vize felett.”

Részlet a műszaki leírásból

Elkészülte után a patakfal virágágyása is illeszkedne majd az emlékhelyhez, ebbe ugyanis az I. világháború nemzetközi szimbólumának számító pipacsot ültetnének.

Az emlékhely látványterve / Forrás: közgyűlési előterjesztés

Az emlékhely támogatásáról november 25-én dönt a Közgyűlés. Forrásunk az ülés 21. napirendi pontja volt, amit érdeklődők a bejegyzés végén letölthetnek további részletekért.

Kapcsolódó letöltés

21. előterjesztés