Skip to main content
Fejlesztés

Méltatlan helyre költöztetné a Tourinform irodát Mirkóczki Ádám

By 2020. szeptember 17.

Egészen bizarr javaslatot tárgyal szeptember 24-én a városi közgyűlés, Mirkóczki Ádám polgármester a városi turizmus átszervezésének keretében az Almagyar utca 1. szám alá költöztetné ugyanis a Tourinform irodát. Az átszervezés részletei még nem ismertek, a közgyűlési anyagból egyelőre annyi derül ki, hogy a turisztikai, városimázs és marketing feladatokat a jövőben Média Eger Kft. látná el, de mellette valamilyen csonkított formában megmaradna az Eger Városi Turisztikai Kft.-hez tartozó Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet is. Ezen a szálon még számos kérdés van, a költöztetés viszont nagyjából egyértelműnek tűnik:

Mirkóczki Ádám álláspontja szerint a Tourinform jelenleg túl értékes városi ingatlanban működik, viszont nem termel ennek megfelelő mértékű bevételt. Ha szemet hunyunk a kérdés fölött, hogy egy turisztikai információs irodának mennyire a bevételtermelés a fő feladata, illetve, ha elfelejtjük, hogy a helyiséget alig egy éve újították fel közel 10 millió forintnyi városi pénzből, akkor az alap elképzeléssel akár egyet is érthetnénk. Ha Eger több pénzhez juthat az ingatlan piaci alapú bérbeadásával, akkor adjuk ki, ez közös érdekünk lehet. Na de, a folytatás.

Eger polgármestere az információs irodának az Almagyar utca 1. szám alatti, 29 (!) négyzetméteres helyiséget kívánja átadni. Alapterület alapján ez az a bolt, amiben korábban a Zuzmó működött. Kapaszkodjunk meg, erről van szó. Azt az irodát helyezné át ide a polgármester, ami így néz ki jelenleg.

Első benyomásra komoly aggodalomra ad okot az, ahogyan Mirkóczki Ádám Eger turizmusára tekint. A város egyik meghatározó szektoráról van szó, ami sokak megélhetését adja, lassan nincsen olyan utca a városban, amin ne lenne legalább egy szálláshely. A Tourinform a helyi turizmus központja, ez reprezentálja a város minőségét a turisták előtt, nyilván mindenhol igyekeznek ezért az indokoltnál kicsit jobban túltolni az irodák megjelenését. Miskolc például így várja a vendégeket, Győr így, Sopron pedig így. Az egri iroda felújított állapotában is elmarad számos Tourinform megjelenésétől, de szégyenkezésre azért nincs okunk. Még. Az új helyszín minden tekintetében méltatlan lenne Egerhez, vegyük akár a méretét, megjelenését, akár azt, hogy mennyire praktikus dolog a sétálóövezet szélére, a várhoz oly’ közel, attól mégis oly’ távol, egy lakótelep felé vezető útra átrakni a turisztikai információs irodát.

Ha az elképzelés megvalósul, Eger új polgármestere lényegében nyíltan semmibe nézi Eger turizmusát a város összes turisztikai szolgáltatójával együtt, a legkisebb étteremtől a bárokon, taxisokon, idegenvezetőkön, magánszállásadókon át a legnagyobb szállodákig. Semmibe veszi azt a több ezer embert, aki érintett a szektorban, és semmibe veszi azt a sok ezer vendéget is, aki hozzánk érkezik. És ugyanígy tesz minden képviselő is, aki nem emeli fel a hangját a javaslat ellen. Az alap ötlettel ugyanis nincsen gond – vagy hát racionálisan nyilván van – de így működik a demokrácia, emlékezzünk csak Pócs Alfréd 5G-s kezdeményezésére.  Ideális esetben bárki mondhat bármit, de a higgadt többség átgondolja, aztán a normális mederbe tereli a gondolatot. Pócs Alfrédnál ez működött, a polgármesternél azonban láttunk már olyat, amikor nem működik. A Senator-ház eladását büszkén megszavazták azok az emberek, akiket elvileg arra választottunk, hogy a város érdekeit képviseljék, holott az ötletet politikától függetlenül, széles körben ellenezték a lakosok. Nekik jó eséllyel az ellen sem lesz kifogásuk, ha a város turisztikai információs irodája egy Egerhez méltatlan helyre kerül át.

Kapcsolódó letöltés:

Előterjesztés