Skip to main content
Más tollából

Szobor készül Vicuskáról és Gergőről

By 2019. május 16.

„A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány” – ezzel a mondattal kezdődik Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, s ez a mondat ihlette meg öt évvel ezelőtt dr. Bagi István nyugalmazott kórházi főorvost is, aki a Kiscsillagok Baráti Körével karöltve szeretné megvalósítani tervét: szabadtéri műalkotás állítson emléket a regény szereplőinek, Vicuskának és Gergőnek.

A szoborkompozícióról tartott sajtótájékoztatón Cseh Andrásné, az ötlet támogatója és a baráti kör társelnöke köszöntötte a sajtó képviselőit, majd úgy fogalmazott: öröm és megtiszteltetés a terv támogatása, és reméli, az egri polgárok is fontosnak tartják majd a szobrok megszületését.

A zsánerszobor elkészítésének lehetőségét pályázat útján Szanyi Péter szobrászművész nyerte, aki elárulta: tapasztalatai szerint ritkán indítanak civilek ilyen kezdeményezést. A sajtótájékoztatóra a művész munkavázlatát is magával hozta, mely – mint fogalmazott – pontos lekövetése a regény nyitójelenetének. Szavai szerint nem volt nehéz dolga, hiszen Gárdonyi mindent pontosan körülírt a műben. A bronzszobrok közel életnagyságúak lesznek.

Csákvári Antal, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta: reméli, hogy a terv elnyeri az egriek tetszését, találkozik elképzeléseikkel. Gárdonyi, Lenkey, Kracker: sorolta azokat, akik tiszteletére nemrégiben emeltek szobrot a városban.

Kovács Cs. Tamás, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint a mellszobrok világából kilépve ez a szoborkompozíció új attrakciója lehet a városnak, egyike lesz Eger turisztikai látványosságainak.

A szobor megvalósításához tízmillió forintra lenne szükség, az ötlet felkarolói az Egri Városszépítő Egylet segítségével nyitottak számlát, erre várják az adományokat. A felajánlásokat csekken is tudják fogadni, a csekket a Senator Házban lehet átvenni.

Egri Városszépítő Egyesület

OTP Bank

11739009-20160694

Közlemény: „Vicuska”

Kiscsillagok Baráti Köre

© Egrinapok.hu 2006