Skip to main content
Szabadidő

Mérsékelten volt jó ötlet a Dobó téri Eger felirat

By 2018. március 15.március 17th, 2018

A 2017-es advent egyik nagy attrakciója egy világító Eger felirat volt, amit a Gárdonyi tér sarkára helyeztek ki. Már akkor is szó volt róla, hogy egész évre terveznek az alkotással, most pedig itt is a következő felhasználási módja, ezúttal az egri tavaszt szolgálja, beleértve a március 15-i hosszú hétvégét, majd pedig a tavaszi fesztivált.

A felirathoz már a kezdetektől nem fűződik túl szoros viszonyunk, különösebb bajunk ugyan nem volt vele, de erősen fáziskésésesnek éltük meg az érkezését. Miután a világon már évek óta divat volt a városnevek ilyen jellegű kihelyezése, és már tényleg az utolsó 3 ezres település is elsütötte ezt a poént, 2017-ben jött a mi megyeszékhelyi rangú Egerünk és nekünk is eszünkbe jutott, hogy ez majd biztos jó lesz. Tényleg jó lett, feltehetőleg több ezren fotózták le, és vitték ezzel Eger nevét szerteszét a nagyvilágban, csak nem volt kreatív ötlet, tehát valami olyasmi, amit Eger turisztikai súlya megkövetelt volna. Ellenszenvünkön sokat enyhített azonban a kivitelezés minősége, a felirat ugyanis kimondottan szépre sikerült, ha az ötlettel nem is, hát legalább a megvalósítással hűek maradtunk a városunkhoz – gondoltuk. Eddig.

A felirat ugyanis útra kelt és az új helyét valamilyen hátborzongató ötlettől vezérelve a főtér közepén, a Dobó szobor előtt kapta meg. És hogy teljes legyen a boldogság, már színesen világít is az attrakció, mégpedig a nemzeti ünnephez méltó módon, pirosan, fehéren és zölden. Sajnos zenélni még nem zenél, de enélkül sincs az a pár ezer lelkes, jellegtelen mezőváros, amelyik ne irigyelné ezt meg tőlünk… A felirat, mivel átlátszó, nappal rosszul mutat a részletgazdag háttér előtt, este pedig gagyivá teszi a környezetét. Mindezt Magyarország egyik legtöbbet fotózott és legjellegzetesebb városképének a kellős közepén. Pár éve felújították a teret, lepucoltak róla mindent, hogy az összes figyelem a festői környezetre irányuljon, gyönyörűen meg is világították ezt a festői környezetet, majd most beraktunk egy színesen világító feliratot ennek a gyönyörűen megkomponált jelenetnek a közepére.

A felirat nem lett szép színesen, de ízlésen kár vitatkozni, másoknak még tetszhet. Az is biztos, hogy itt még többen fogják fotózni, hiszen a jelenlegi hátterével még jobban mutat a képeken. Csak ne felejtsük el, hogy eredetileg a feliratnak kellene Egert népszerűsítenie, és nem pedig Egernek a feliratot. Ennek a csodának nincs helye a főtéren, pontosan odavaló, ahonnan most áthozták, a szomszédban üresen kongó, 365-ből 360 napon kihasználatlan Gárdonyi térre. Ott világíthat kedvére, maximum megjegyezzük, hogy nem egyezik az ízlésünk, de a városképbe nem zavar bele. De még ha mindenképp egy szimbolikus kép részévé szeretnénk is tenni a feliratot, akkor legalább helyezzék el messzebb a szobortól, ahogy a feltételezhető ötletgazdának is sikerült (4 éve…), hogy igénytől függően a felirattal együtt is, meg anélkül is lehessen fotózni a város egyik jelképét.

Bejegyzéseinkhez röviden a facebook oldalunkon-, vagy hosszabban kifejtve egy válaszcikkben tudsz hozzászólni.