Skip to main content
Kereskedelem

Megvenné a város a Lenkey-házat

By 2014. augusztus 22.7 hozzászólás

A belváros-, és vele együtt Eger egyik szégyenfoltja a Széchenyi utcán álló Lenkey-ház, melynek állapota mostanra elérte a siralmas szintet – jóérzésű ember szíve legalábbis összeszorul, hogy ilyen épület létezhet még a megyeszékhely központjában. A ház magántulajdonban van, ráadásul a nehezebb fajtából, a gazdája ugyanis többször is elzárkózott már az Önkormányzat megkeresésétől. A város most a kisajátítás gondolatával játszik, ezt viszont egy vételi-, vagy csereajánlatnak kell megelőznie. Az ingatlan értékét 15 100 000 forintra becsülte fel a megbízott cég, ennyiért tesznek így vételi ajánlatot a tulajdonosnak.


Nagyobb térképre váltás

Akár vétellel, akár cserével, akár pedig kisajátítással jutnak a dolog végére, a jövőben Eger tervei között szerepel, hogy az erősen leromlott állagú épületet felújítja, és azt múzeumnak rendezi be. Ebben nemcsak a Lenkey családnak-, hanem Eger más 1848-49-es nagyjainak, köztük Knézich Károly tábornoknak, és Csiky Sándornak az emléktárgyai is helyet kaphatnának.

Forrásunknak az augusztus 28-i közgyűlés 15. napirendi pontja számított, melynek anyaga ide kattintva a másodperc tört része alatt letöltésnek indul.

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

  • Gizi szerint:

    Aha, ő meg fizessen bírságot, amiért nem gondoskodott a törvény szerint a műemlék karbantartásáról. Fizessen annyit, amennyit a város ad neki a házért. Akkor gilt. De csak akkor! Felháborító, hogy ez a perszóna meg a nemnormális fia mit tettek a házzal!

  • laport szerint:

    ” jóérzésű ember szíve legalábbis összeszorul, hogy ilyen épület létezhet még a megyeszékhely központjában.”
    Itt a Széchenyin még van vagy 3-4 hasonló állapotban lévő ház, és ezeken kívül is jópár, amire ráférne minimum egy festés. Talán ezért nem is annyira feltűnő.

  • Egy Egri. szerint:

    NA VÉGRE !!!!
    Már mióta vártam ezt a hírt. Remélem, hogy jó döntés születik a közgyűlésben.

  • hasonló téma szerint:

    Gizi:
    Van e tudomásod arról,hogy a tulajdonosoknak?lakóknak milyen jövedelme van? tudnák e egyáltalán finanaszírozni a műemléki hatóság által megszabott kritériumok szerinti felújítást ( ala buttler ház). Tisztában vagy e az új műemléki azaz örökségvédelmi új jogszabályokkal, hogy ha az tulaj képtelen a felújítást elvégezni akkor a Ö.Hiv köteles azt megtenni! Ez melé jön az új PTK ami a tulajdon védelméről szól. A végeredmény nagyjából annyi, hogy a Műemlékvédelem vagy akárhogy hívják kaszáljon a saját
    f.. ..elelősségére és ne a vétlen tulajdonosok terhére. Az ide vonatkozó jogszabály nagyon túlhaladott és alkotmány ellenes. Mellékesen meg kell egyezni a tulajdonosokkal, de emberi módon.

    • Gizi szerint:

      Műemlékvédelem (-i hivatal) már nincs, szétzavarta őket Pártunk és Kormányunk.
      Nagyon nem sajnálom a benne lakót, ha nem baj. A sajátja, hát tartsa rendben, nem? Nem a városnak, hanem magának! Képzelem, belül hogy néz ki… kívülről is olyan, mint egy putri. Szégyen. Ha nem költeni egy házra, költözzön társasházba, panelba. Ott eloszlik a költség a lakók közt, amit állagmegóvásra, tetőfelújításra, stb. kell költeni.

  • Lewis szerint:

    Polginak a 4 éve lefolytatott kampányában egyik választási ígérete volt a hasonló állapotban lévő belvárosi házak önkormányzati tulajdonba vételének előremozdítása, állapotuktól függően azok felújítása avagy végszükség esetén bontása. Ez az ígéret akkor belémégett, mert egyrészt valóban Eger szégyenfoltját képzi pl. a Dobó-utcai és a Széchenyi-utcai ingatlan-állomány egy része, másrészt viszont személyes véleményem szerint az ilyen évszázados házak „nézhető” állapotba hozásával többet változna az igényesség irányába a városkép, mint 10 Dobó-térnyi térkőburkolat lerakásától. Várva-vártam, hogy mikor valósul meg bármi ebből az ígéretből, aztán már csak azt, megvalósul-e egyáltalán, legalább részben. És láss csodát, 4 év tovaszállt, az újabb kampányidőszak a nyakunkon, s íme, elbontásra került ( :'( ) egy épület a Dobó utcán, most pedig napvilágot látott a hír a Lenkey-ház felújításáról ( :) ). És persze semmiféle összefüggést nem keresek a tettek mezején történő sétagalopp és annak időbeli végbemenetele között, (hiszen ez egy politikamentes közéleti blog, és ugyebár a helyi közélet meg a helyi politika között kölcsönhatásszerű összefonódást feltételező egyének számára az ő nyilvánvalóan romlott gondolatmenetükön felülemelkedett blog joggal nem kíván felületet biztosítani,) így már csak konklúzióként egy „jajj de jó nekünk, ússzunk együtt a boldogságban” jellegű sort kellene írnom, (az való erre a fórumra). :) Tehát: nagyszerű hír, végre-végre, nagyon vártuk (mosolygósfej :) )!

    • Sasi szerint:

      Attól vagyunk politikamentes blog, hogy a városban történő dolgokkal foglalkozunk, nem pedig azzal, hogy ki csinálja őket ( :( ). Ha mutatsz egy ellenzéki beruházást / fejlesztés / megvalósítás előtt álló tervet, akkor azt ugyanígy viszontláthatod a blogon, mint ahogy a civil kezdeményezéseket és vállalkozásokat is közzé szoktuk tenni. És ja, inkább úszunk a boldogságban, hogy rendeződhet a ház sorsra, minthogy olyan megkeseredett emberkék legyünk, akiknek az fáj mögötte, hogy ez perpillanat Habisékhoz köthető (megint egy szomorú fej :( ).