Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Elkészült a minorita templom holmokzata

By 2013. november 19.8 hozzászólás

Február közepén kezdték felállványozni, november közepén pedig befejezték a minorita templom homlokzatának felújítását. A projekt keretében összesen mintegy 2261 négyzetméteren kapta meg új, homok színű festését az épület.

DSC_4234

Először leírjuk pár bánatunkat a munkával kapcsolatban, egészen pontosan három ilyen van csak. Ebből kettő a telhetetlenségünkhöz tartozik, borzasztóan sajnáljuk, hogy végül nem lett kilátó egyik toronyból sem, valamint azért is kár, hogy csak az első homlokzatot- és a tornyokat festették át, a templom hajója régi színében maradt meg. Harmadik bánatunk a galambok helyzete, valamilyen okból kifolyólag úgy döntöttek ugyanis, hogy a hagyományos, vas tüskék helyett vegyszert alkalmaznak a szárnyas patkányok ellen. Ezt azért nem pontosan értjük, hogy miért volt jó ötlet, mert ugyanolyan rosszul (hanem még rosszabbul) néz ki, mint a szög – képeinken látszik, hogy ilyen undorító, barnás szmötyi csurog most a szobrok fejéről, valamint a domborművekről – másrészt pedig ez gyakoribb karbantartást igényel. Noha nem tudjuk, hogy pontosan milyen kencét használtak, de a hasonló készítmények mindenesetre 2-3 év alatt azért hatásukat vesztik.

Ahogy szoktuk, ismét az örömünket hagytuk a végére, ami pedig nem más, mint hogy végre-valahára elfogadható külsőt kapott a főterünk temploma. Az már csak hab a torrtára, vagy stílszerűen galambkenőcs a szobor fejére, hogy ez az új külső tetszetős is lett. Ízlés kérdése persze, sokan nem szimpatizálnak a szürkülő épületekkel, mi mindenesetre kezdjük egyre jobban megkedvelni őket és attól mindenképp többre értékeljük, mintha sárga színt kapott volna a templom.

DSC_4236 DSC_4237

 

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

  • Dave szerint:

    Csak azok a talán vörösréz elemek nem kellenének oda szerintem

    • Cséfalvay Gyula szerint:

      A lábazat feletti párkányon korábban is hasonló mértékű lemezfedés volt, csak nem volt feltűnő a lemez patinázódott színének köszönhetően. A magas felhajtás azért szükséges, mert a széles párkányon megáll a hó. A homlokzatra először kihelyezett vörösréz lemezek már majdnem teljesen besötétedtek. Néhány hónap múlva nem fog feltűnni a párkány fedés.

      • Dave szerint:

        Ennek örülök :) Csak kicsit egyenlőre furán mutat rajta, személyes véleményem szerint. De ha valóban változik a szine akkor semmi probléma :)

  • A felújításra valóban szükség volt a tulajdonosi kérdés itt nem egy egyszerű dolog , mivel a minoriták központja Lengyelországban van tudtommal .A szín választással tudnék vitatkozni mert nem harmonizál sem a mellette lévő és építészileg összefüggő kolostori épülettel sem a tér többi épületével .

    • Cséfalvay Gyula szerint:

      Ez a tér legfontosabb épülete. Önmagában kell elsősorban jónak lennie, a többi épületet majd ehhez kell színezni a jövőben.

    • Kiss Lászlóné szerint:

      Csak tájékoztatásul (bár a bejegyzés elég régi): a Minorita Rendnek van Magyarországon tartománya, központjuk Miskolcon van.

  • Cséfalvay Gyula szerint:

    A galambriasztó anyag valóban nem szép, de azért csurogni nem látom sehol sem.