Skip to main content
Fejlesztés

Elvinnék a Sárkányölő szobrát

By 2013. június 21.4 hozzászólás

Az Országzászló felállítása kapcsán került (vagyis kerül nemsokára) szóba a nemzeti jelkép eredeti helyén napjainkban álló munkásmozgalmi szobor jövője. Az Eszterházy téren járunk, az Államkincstár épülete előtt, ha valaki eddig nem tudta volna betájolni a frappáns körülírásból a helyszínt. A június 27-i közgyűlésen Csákvári Antal kezdeményezi az elmúlt korszakból – egyébként ritkaságnak számítóan – nálunk maradt emlék áthelyezését a budapesti Memento Szoborparkba, ami a hasonló alkotások gyűjtőhelyeként szolgál.

sarkanyolo

Sárkányölő – Csuhai István fényképe a Köztérkép.hu-ról

Hiába tudjuk, hogy idejét múlt az alkotás, el is van dugva, annyira nem is szép, mégis összeszorult a szívünk az előterjesztés olvasásakor. A Dobó téri Lovasszoborral ellentétben itt ugyanis valóban elvisznek Egerből egy köztéri alkotást, amikből pedig így is elég szűkös a helyzetünk. Kivéve persze az egy főre jutó Gárdonyi szobrok számát, abban biztosan országelsők vagyunk. Ha nagyon szeretnék, ám vigyék el tőlünk Csontos László, 1969-ben felavatott művét, talán méltóbb helye is lesz a Szoborparkban, de kapjunk a helyére valamit! Bármit, ami szobor, ami új, és ami, nem egy híres ember mellszobra, mert már azokból is tengernyi gyűlik össze szépen lassan. Mindig irigykedve nézzük Pest belvárosában a szobrokat, pocakos Rendőr áll őrt a Bazilika mellett, Rikkancs árul újságot a Lánchídhoz tartva, kreatív és életszerű látványosságok ezek, amiknek mi igencsak híján vagyunk.

Bízva benne, hogy előnyére válik a területnek a szoboráthelyezés – és feltételezve persze, hogy egyáltalán tényleg áthelyezik azt – érdekelne az olvasóink véleménye is, hogy ki, hogy áll az ötlethez. Írásos véleményt is szívesen fogadunk kommentár formájában, de szavazni is lehet, alant teremtettünk rá lehetőséget. Ja, és míg el nem felejtjük, innen elérhető a teljes előterjesztés, nem mond sokkal többet, mint, amit leírtunk, de hátha érdekel valakit.

[poll id=”8″]

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

  • Sárkányölő szerint:

    Szeretném javasolni – bár ez még nem fordult meg Csákvári úr fejében – egy „tiszavirágot” (alias: kérész)ábrázoló műalkotás minél előbbi felállítását. Mert a jelenlegi kurzusnak és városvezetésnek is illő lenne méltó emléket állítani. Természetesen az adófizető egri polgárok pénzéből. Most gyorsan, amíg nem késő.

  • Cséfalvay Gyula szerint:

    Helyeslem Csákvári úr előterjesztését. Nem valamiféle „kurzus” -hoz való dörgölőzés érdekében, hanem azért, mert a köztéri szobrok szellemiségének közmegegyezésen kell alapulnia. A „Sárkányölő” a sárkányölés momentumát ábrázolja, amikor a követ a feje fölé emelő szoboralak lesújt a lábánál vonagló gonoszra. Ehhez persze lehet több ezer éves szimbolikát is kapcsolni, (lásd: Szt. György) de pontosan tudható, hogy itt miféle sárkányölőről és miféle sárkányról van szó.
    A késlekedés, amely az 1948 utáni szobordöntögetők és címerleverők buzgalmához képest érzékelhető, már mostanáig is hallatlan károkat okozott. Olvashatjuk: Fiatal barátaink szíve „összeszorul” az előterjesztés láttán, mert a kommunizmus áldozatainak emléknapja ellenére már nem érzékelik a szobor eredeti jelentéstartalmát, ami a következő:
    A szobor a háborúban meggyötört és éhező Magyarországon 1919-ben 133 napig garázdálkodó vörös fasizmusnak állít emléket. A szobor főalakja, a „sárkányölő” az a felsőbbrendű „hős” (agitátor, komisszár, vöröskatona, Lukács György…?) aki a marxizmus-leninizmus tanításai alapján igazolhatónak látja embertársainak osztályalapon történő megsemmisítését, mint ahogyan egy hüllőt-rovart (kígyót, csótányt, stb…) taposunk el.

    Ez a gondolkodásmód és gyakorlat semmiben sem különbözik a másik, a barna nácizmus elvi álláspontjától, amely szerint embereket faji alapon lehet megsemmisíteni. A különbség talán csak annyi, hogy Szamuely bőrkabátosainak nem volt elég idejük, de azért igyekeztek…
    Úgy gondolom, hogy ezt a szégyenteljes, erőszakra uszító szobrot már régen el kellett volna távolítani Eger humanista, kulturális központjából, a Bazilika és a Líceum szomszédságából, az Országzászló egykori helyéről.

    • Váradi szerint:

      Mélységesen egyetértek Önnel! Számomra felfoghatatlan, hogy a „rendszerváltozást” követően 23! évvel még egyáltalán jelen van egy ilyen gusztustalan förmedvény.
      De talán az a legszánalmasabb, hogy egyes emberek számára vita tárgyát képezi a szobor eltakarítása, sőt vannak olyanok akik (lásd szavazás)szívesen elnézegetnék még vagy negyven esztendeig. Mit nekik országzászló!
      Nagyon szeretem Egert és régóta élek itt. Nem is tervezem elhagyni, de ilyenkor egy kicsit mindig összeszorul a szívem, és úgy érzem hontalan vagyok.

  • Grota szerint:

    És a szégyenletes „vöröstüzér” emlékművet mikor takarítjuk már el a Gál Tibor emlékére létrehozott ráckaputéri parkból ???