Skip to main content
Fejlesztés

Fati galambusz

By 2012. szeptember 4.6 hozzászólás

Annak idején nagy nemtetszést váltott ki sok egriből, amikor az Ifjúsági Házból Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ lett, úgy érezték, hogy haszontalan céllal vettek el egy szép múltú intézményt a helyiektől. Talán sejthető, hogy ezen negatív vélemények mögött inkább a személyes emlékek adta erő állt, nem pedig konkrétan az új múzeummal szembeni ellenérzés – a kedélyek mindenesetre csitulni látszódnak mostanra, a megyeszékhely kezd megbarátkozni az új jövevénnyel. A blog részéről örülünk az új kiállítótérnek, ha más nem, akkor legalább annyiból, hogy míg az Ifiház vége felé erősen lelakott terek pangtak az ürességtől, addig mostanra ezen helyiségek már megújult külsővel várják a betérőket. Amit kifogásoltunk, az a fránya Fati Partus felirat, ami csak nem akar még most se visszakerülni a homlokzatra, noha Kaczári István, kuratóriumi elnök egy februári nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Műemlékvédelmi Hivatal javaslatára, nyitásra ismét felfestik azt.

Ez nem történt meg, a két szó helyett azonban kaptunk díszítő elemeket, méghozzá galambok személyében. A Líceumnál és más felújított épületeknél okosan megoldották, hogy a szárnyasoknak szúrós legyen a landolás, így inkább repüljenek is nyomban tova, a Kepes Központnál ez valamiért viszont nem történt meg. Az eredményét nem sokára láthatjuk majd a falon, illetve a járdán, mindenesetre javasolnánk a felirat újbóli felfestését, immáron némi stílszerű módosítással, a Sors galambjára. Fata columbam – ha hihetünk a Google fordítónak, szerintünk jól hangzik.

Szólj hozzá! 6 hozzászólás

  • Nándi szerint:

    „A blog részéről örülünk az új kiállítótérnek, ha más nem, akkor legalább annyiból, hogy míg az Ifiház vége felé erősen lelakott terek pangtak az ürességtől, addig mostanra ezen helyiségek már megújult külsővel várják a betérőket.” A megújult külső az igaz, de betérőket még nem sokat láttam. De nem baj, majd a város eltartja. Van itt pííínz elég.

  • Dániel szerint:

    Az épület felújítása véleményem szerint nagyon esztétikusra sikerült, viszont arról ne is álmodjunk, hogy a felírat valaha is vissza fog kerülni. Egyszerüen nem teszi indokolttá az a „művészeti” irányzat ami jelenleg sajnos benne található.
    És a cikk írójával szivesen baráti vitába szállnék azon kijelentése miatt, hogy a személyes emlékek, és nem pedig konkrétan az új múzeummal szembeni ellenérzés váltotta ki az egriek nemtetszését. Mert ha így lenne akkor az egriek tolonganának a belépőjegyekért. De szerencsére ez nincs így! Nagyon nincs így! Az emberek igenis azzal nem értenek egyet, hogy egy ilyen impozáns, történelmi épületet miért kell átadni egy ilyen hasztalan, dekadens, liberális szemétdombnak. Vajon nem lehetett volna helyette valami hasznosat létrehozni, ami esetleg valódi értéket képvisel. Jaa, vagy akkor nem lett volna lehetőség a az épület rendbehozatalára?

  • Ilosvai Ferenc szerint:

    Kár most egy be nem váltott ígéret (Kaczári István megígérte, hogy visszakerül a Fati Partus felirat) egyébként még mindig időszerű felemlítésébe, számonkérésébe belekeverni a Kepes-múzeum „történetét”. De ha már!
    Én nem tudok a Blogban említett „sok egri nemtetszéséről”. Nem tudok az egri polgárok tömeges, időben kifejezett és nyilvános megszólalásáról, pláne tiltakozásáról! Alig páran jelezték annak idején (az Egri Színben, az Egri Napokban és az Egri Ügyekben) az IH sorsáról tudósító híradások kommentjeiben nemtetszésüket. Én elvártam volna pedig akkoriban mindazoktól, aki valaha jól érezték magukat a Házban (úgy is, mint népművelők, munkatársak, vendégek, fellépő és kiállító művészek, ifjúságért felelős pedagógusok stb.)
    Engem akkor sem, most sem „egy szép múltú intézmény” nosztalgikus elsiratása motivált. És nem vagyok annyira fiatal sem, hogy önös érdekből elleneztem volna. Eger gyerekeit, fiataljait féltettem, akiktől szépen sorban elveszi a Város azokat a közösségi tereket, ahol nemcsak lötyögni, de értelmesen szórakozni is lehet/lehetett. (IH, Egal Klub stb.) Persze „semmi ok az aggodalomra”, ők,a fiatalok a lábukkal szavaznak, s elmennek más városokba, mi meg ülhetünk a „kandallónál”…
    Azon is nagyon csodálkozom, hogy még mindig sokan beveszik a maszlagot a Kepes György Művészeti Központról, pedig az egyáltalán nem napjainkban jött létre. (Most csak kiegészült az anyaga!) Egerben, a Széchenyi utca másik végén kb. 20 éve létező és látogatható hely volt. Arról meg most sem hallani, hogy mi van a nemzetközi rangúnak gondolt hely kutatószobáival, a kutatni szándékozók részére helyben biztosított apartmanokkal, mert ez nem pusztán kiállítótér lenne rendeltetése szerint. Annak idején épp e ma is hiányzó „kiegészítő” helyiségek hangoztatásával kapott zöld utat a Vitkovics-házba. S lett ott, egy arra alkalmatlan helyen (hatalmas pénzből)kakukkfióka. Kitúrva az egri iradalmi élet nagyjainak, akkor már kb. 30 éve eltervezett és megvalósulni látszó múzeumát. És most is kakukkfióka!
    Épeszű, felelősen gondolkodó, nemzeti kultúrájára büszke egri nem vitatta és most sem vitathatja a Kepes-hagyaték értékét, nemzetközi jelentőségét. De! Önálló, erre a célra tervezett, XXI. századi igényeket kielégítő múzeumot érdemelt volna. Ja, hogy erre momentán nem volt/nincs pénz! Akkor a helyén kellett volna hagyni, nem széttúrni az IH-t.
    Azt is nagyon unom már, hogy sokan könnyű szívvel és szájjal felemlegetik az IH „pangó tereit”,”lepusztultságát”.
    Nem az ördög és az érdektelen egri fiatalok az okai. A sorozatos pénzelvonások, leépítések, elbocsátások = a központi akarat juttatta ebbe a méltatlan állapotba! Felélesztésébe annyi pénzt kellett volna belefeccölni, amennyit kivontak belőle. Hogy miért nem így történt?
    Úgy hogy még ma is nagyon időszerű a felirat: FATI PARTUS. De biztosan nem fogják visszafesteni, ha akkor, amikor először szóvá tettük, s álltak az állványok, sem tették.

    • Kobolák Ildi szerint:

      Szívemből szóltál! Én sem vagyok Kepes ellen, de mint 30-as fiatal szomorúan látom, hogy fölszámolják azokat az értelmes szórakozó /csak beülős helyeket, ahol nem a fogyasztás a lényeg. Átmenetileg talán a Globe ad most egy kis enyhülést. Egyébként a Kepes-központba én még soha nem láttam senkit bemenni vagy kijönni. Én magam is csak képeken láttam, sajnos. Jelenleg nem engedhetem meg magamnak a belépőt, talán ha az egriek ingyen látogathatnák, akkor valóban közelebb érezhetnénk a szívünkhöz, és terjeszteni tudnánk a hírét, hogy valóban egy élő-lélegző művészeti központ legyen Eger város szívében.

      • Nándi szerint:

        A Kepessel kapcsolatban a város egy jó része hasonlóan vélekedik. Nem az ifi házba való. Eddig egyet értek Önnel.
        DE! Nagy tisztelettel megkérdezném, hogy miért is kellene az egrieknek ingyen látogatni? Akik ott dolgoznak, azoknak nincs fizetése, ott nincs rezsi amit fizetni kell? Javaslom, hogy az egriek ingyen kapják az egri boltokban a kenyeret, mert ők egriek. A völgyben az egri borászok adhatnák ingyen a bort az egrieknek, a turista meg fizessen érte.
        Tessék már befejezni, hogy én egri vagyok, ezért nekem Eger ingyen jár! A fenéket! Az egri tej se ingyenes a boltban.
        Ilyen világban élünk. Fizetni kell. Ha valakit érdekel a kultúra, akkor ha lassan is, de összegyűjti rá a pénzt. Én például a könyvekkel vagyok így. Szeretek olvasni, de mivel a könyvek se két fillérbe kerülnek, ezért nem két naponta, hanem két havonta veszek. A Kepes központ nem érdekel. De ha érdekelne, akkor valószínűleg két hónap alatt az 1200.-Ft-os belépőt összetudnám „gyűjteni”, és nem az ingyenességért sírnék.
        Abban egyébként teljesen egyet értek Önnel, hogy a város nem sokat, szinte semmit nem tesz azért, hogy legyenek a fiatalok számára olyan helyek, ahol nem csak alkohol van, hanem valami kultúra is.