Skip to main content
Fejlesztés

Mégis panorámalift épül a várba?

By 2020. december 24.

Békésen eszegeti halászlevét az ember, amikor egyszer csak ránéz a telefonjára és paff, azt látja, hogy Nyitra Zsolt egy facebook poszttal felrobbantotta a helyi internetet. Eger országgyűlési képviselője december 24-én panorámaliftet ígért az Egri várba.

Az ígéret rengeteg kérdést felvet. Vagyis igazából csak egyet, de azt nagyon: most akkor mégis panoráma lesz a Vár tervezett liftje?

Fotó: Nyitrai Zsolt facebook

A hír ugyanis már régi, 2018-óta lehet tudni, hogy terveznek ilyen fejlesztést a múzeumba. Ezt követően láttuk azt is, ahogy kiírták a fejlesztésre a tervpályázatot, majd pedig, ahogy megszületett a nyertes terv. A kiválasztott elképzelésen viszont falakon belül halad a lift. Tarnóczky Tamás Attila építész tervező konkrétan ezt nyilatkozta:

„Meggyőződésem volt, hogy nem szabad magának a felvonórendszernek az attrakciónak lennie.”

A terv elfogadása óta nem volt új hír, így már azt vártuk, hogy mikor jelennek meg az első munkagépek a Dobó István utca 30. szám előtt (a lift bejáratánál). Ebbe a nyugalomba kavartak most bele, mivel a Nyitrai Zsolt posztolta látványterveken mégis falakon kívül halad a lift, ráadásul nem is a szerény fajtából: két óriási kereket látunk, a legendás tűzkerékre utalva.

Kerestünk, és találtunk – ez a terv is valóban részt vett a pályázaton, viszont anno nem választották ki. A TV Eger híradásában 0:55-nél látszik egy pillanatra a háttérben.

Ha tippelni kellene, Nyitrai Zsolt egyszerűen összekeverte a képeket és véletlenül rakhatta ki a vesztes tervet a hír illusztrációjaként. Ezt a gyanúnkat erősíti, hogy a facebook bejegyzésben a valódi nyertes pályamű látványtervei is szerepelnek – ezek azok, amiken a pocakos nézelődő ember látszódik, tehát ez és ez.

Mivel több információ egyelőre nem látott napvilágot, jobb híján a magunk részéről elkönyveltük egy véletlennek a látványterveket, és elkezdtünk örülni a szöveges tartalomnak, vagyis, hogy valószínűleg tényleg megvalósult a felvonó. Az, amit eredetileg terveztek. Aztán, ha mégis kiderül, hogy tényleg a falakon kívül haladó verziót építik meg, akkor azért majd alaposan szemügyre vesszük őt is.