Más tollából

Eger fejlődése megállíthatatlan!

By 2020. szeptember 7.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Olvasónktól kaptunk egy igencsak pozitív kicsengésű cikket Eger helyzetéről, amit ezúton is köszönünk! A leírtakkal alapvetően egyetértünk, a város valóban impozáns fejlődési utat járt be az elmúlt időszakban, ami elismerésre méltó teljesítmény. A jövővel kapcsolatban mi kicsit pesszimistábbak vagyunk, de azért jó így hozzáállni  dolgokhoz, mert a végén majd lehet pozitívan csalódni. A cikkben leírtak azonban tények – jó néha emlékeztetni magunkat, hogy egyébként az ország egyik (?) legjobb városában élünk.

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt néhány évben nagy fejlődésen ment keresztül Eger városa. A rendszerváltást követően a város gazdasága a turizmusra korlátozódott csupán. Sokáig úgy tűnt Eger egy kizárólag a turizmusból élni próbáló város lesz. Az autópálya bejelentése azonban változást hozott városunk életében. Az ipar korábban nem látott lendületet vett. Olyan beruházók választották városunkat, mint a Ruag, a ZF, a Bosch, vagy újabban az Emerson. Ezen fejlesztések kb. 1500-2000 új ipari munkahelyet jelentett Egernek. Nem csupán a helyi munkaerőpiac pezsgését hozták magukkal ezek a fejlesztések, az emberek lehetőségei, a város adóbevételei is korábban nem látott mértékben növekedtek. Azt gondolom, a szűkebb és tágabb környezetben ennyire diverz és jelentős fejlesztésekben kevés város részesülhetett hazánkban.

A jelenleg zajló – leginkább egyházhoz kapcsolódó beruházásoknak (Bazilika, Érseki palota, Kossuth utcaképét befolyásoló beruházások), de a várhoz is köthetők – fejlesztések következtében a várost egyre több turista keresi fel évről évre. Ehhez alkalmazkodva a városban szezonról szezonra új, színvonalas szálláshelyek épülnek, amivel a város turistavonzó képessége tovább növekszik, belvárosi használaton kívüli épületek hasznosítása butikhotelekként, panzióként pezsgő belvárosi életet hoz létre, aminek következtében egy-egy hosszú-hétvégén már-már budapesti tömeg hömpölyög a város sétálóutcáin, kiülős helyein egy szabad asztalt nem kapni. A vendéglátóhelyek kínálata folyamatosan növekszik, eldugott zegzugos üzletekben nyílnak jobbnál jobb éttermek, kávézók, cukrászdák. A jelenleg is zajló beruházásoknak köszönhetően az olyan városszöveti részek, – mint az Eszterházy tér vagy a Kossuth utca, Gárdonyi kert – újfajta rendezvényhelyszínek, turisztikailag látogatott területek jönnek létre. A város főutcája a Széchenyi utca teljesen új színében fog pompázni az Érseki palota felújítását és az Eszterházy tér körül zajló munkálatokat követően.

Az elmúlt évek fejlesztése Egert egy attraktív várossá tették nem csupán a turisták, hanem az ide költözést fontolgató fiatalok, párok, családok körében is. A számtalan ipari és turisztikai beruházások következtében számtalan lehetőséghez jutnak az itt lakók, életminőségük, anyagi helyzetük javul. Egy kézzel fogható bizonyíték erre, hogy a városban (nem csupán a belvárosban) üres üzlethelyiségeket alig látni, a különböző ingatlanos oldalakon üzlethelyiségnek, vendéglátó ipari egységnek kivehető helyek száma meglehetősen korlátozott. A fizetőképes kereslet növekedésének jeleként tekinthetjük a különböző üzletláncok (H&M, Decathlon, KFC, Yves Rocher, 2. Lidl, stb.) megjelenését is. Az új beruházások következtében a város civil élete, kulturális rendezvényei, sportélete stabil szponzorokra, támogatókra találhat, ami a helyiek és az ideérkező turisták érdekeit is szolgálná. Nem csupán a helyben élő emberek juthatnak jobb munkához, a munkaerőpiac felpezsdülésével képzett munkavállalók költözhetnek városunkba más városokból (lásd számtalan ingatlanfejlesztési projekt, amikről már korábban írt az Egrinapok). Az infrastrukturális fejlesztések következtében pedig a világ vérkeringésébe sikerült bekapcsolni városunkat, ami remélhetőleg hozzásegít minket a jövőben egy-egy hasonló jelentőségű ipari és/vagy turisztikai beruházás megszerzéséhez. A közvetlen autópálya kapcsolatnak köszönhetően remélhetőleg egy egy szép tavaszi/őszi hétvégén többen spontán indulhatnak meg hátrahagyva a budapesti forgatagot egy jó borért a Szépasszony völgybe. Bizalomra adhat okot, ha a jövőbe tekintünk, hogy számtalan hasznosítható ipari terület van a város déli határában, vagy ha számításba vesszük az újabb – kisebb volumenű – beruházási szándékot, ami az egri ipari parkban várható (https://www.eger.hu/hu/onkormanyzat/kozgyules/kozgyulesi-anyagok/c/a-2020-augusztus-31-i-kozgyules-anyaga , 5. rendeletterv), esetleg a belvárosi nagy területű Telekom épület új gazdára találását (nincs már fent a Telekom eladandó ingatlanok oldalán).

Úgy gondolom, ha ezt a koronavírus válságot sikerül „nagyobb vérveszteségek” nélkül megúsznia a városnak, esetleg sikerül egy újabb jelentősebb beruházás elcsípnie, vagy fenntartani azt a tendenciát, hogy egyre több világmárka jelenjen meg Egerben, akkor közép távon egy fejlődő, élhető, 21. századi településen élhetjük a mindennapjainkat, amennyiben a politikai viták egy picit lecsendesülnek és minden fél a város jövőjéért dolgozik majd.

© Egrinapok.hu 2006