Fejlesztés

Régi-új ékessége lett az Érseki palota az Eszterházy térnek

By 2020. augusztus 3.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Az Eszterházy tér szinte teljes egészében átalakult az utóbbi évek alatt. A sort a Líceum felújítása kezdte még 2012-ben, aztán jött egy kis pihenő, majd 2019-ben megújult maga a tér, valamint elkezdődött a bazilika- és az Érseki palota déli szárnyának renoválása is, ezzel a Kossuth Lajos utcai irányt leszámítva minden oldalról átalakult a közterület szomszédsága. Jelenleg még a bazilikán és a palotán is dolgoznak, viszont utóbbi már teljes pompájában látható:

Az épület gyönyörű lett, letisztult és elegáns, tökéletesen illik a tér hangulatához. És maga a tér is méltó lett a palotához, üde zöld pázsit és színes virágok díszítik az oldalbejáratot. A két felújítás közös eredményeként egy régi-új ékessége született Egernek. Részben kellett hozzá magának az épületnek a felújítása, részben a tér felújítása, részben pedig egy bátrabb fakivágás.

A palotát korábban csak sejteni tudtuk, hogy ott van valahol a fák mögött, látni azonban nem lehetett teljes egészében. Azzal, hogy az oda nem illő fák kivágásával hosszú idő után ismét megmutatták az épületet az arra járóknak, valódi csodát tettek a tervezők. Még két éve írtunk róla, hogy mennyire fontos átgondoltan bánni a fásítással – az épület felfedése ékes példa erre. Egy olyan új kis csodával gazdagodott a belváros, ami mindig a miénk volt, csak soha nem tudtunk róla.

Az Érseki palota rehabilitációja reményeink szerint az északi szárny felújításával folytatódhat majd. Városképileg ez is rendkívül sürgető beavatkozás lenne, hiszen a leromlott állapotú épület évek óta csúfítja már a belváros legfrekventáltabb részét.

© Egrinapok.hu 2006