Fejlesztés

Az évtized legjobb magyar épületei között az Almagyar borterasz

By 2020. január 2.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Egri lakosként minden helyi sikertől megdobban a szívünk, ha meg történetesen egri, építészeti és boros sikerről egyszerre van szó, az már-már egy kisebb eufória. Most egy ilyenhez van szerencsénk, hiszen az év második napján az Index és az Építészfórum szerkesztői összegyűjtötték az évtized 30 legjobb magyar épületét, melyek közé beválogatták az egri Almagyar borteraszt is!

“Az egri Almagyar-domb megmentett, százéves szőlőtőkéi között épült meg az utóbbi évek legmenőbb boros kirándulóhelye egy borterasz, négy apartman-kunyhó és egy kilátó formájában. A helyi tufakőből kevert, döngöltbeton falak, az újrahasznosított ajtók és burkolati anyagok érzékeny, okos és költséghatékony eredményhez vezettek, amely egyszerre idézi meg a legmenőbb nemzetközi minimalista villák esztétikáját és a hetvenes évek hétvégi házikóinak léptékét. Ezzel a hellyel a borászatok után a vinokulturális vendéglátás is szintet lépett idehaza, ráadásul az elmúlt évek legnagyobb nemzetközi elismerését hozta hazai építésznek – a Piranesi-díjat.”

Az Almagyart a budapesti Gereben Marián Építészek Kft. munkatársai tervezték, de hogy örömünk még teljesebb legyen, a listán szerepel egy másik épület is, mely helyszíne helyett tervezőivel kötődik Egerhez. Az Arkt Építész Stúdió munkáját dicsérve a noszvaji Lombházak is Magyarország legjobb épületei közé tartoztak az évtizedben.

© Egrinapok.hu 2006