Fejlesztés

Az 1. helyezett várlift terve

By 2019. október 9.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Alig pár napja volt hír, hogy megszületett a vár új “panoráma” liftjére kiírt országos tervpályázat eredménye. Mint kiderült, lift lesz, panoráma nem – az 1. helyezett terv falakon belül álmodta meg az emelőszerkezetet. Az Építészfórum.hu jóvoltából már a részleteket is meg tudjuk mutatni.

Az 1. helyezett terv minden része változhat még természetesen a megvalósulásig, nem arról született döntés, hogy konkrétan ez lesz, csak hogy valami nagyon-nagyon hasonló. Valójában még arról sincsenek hírek, hogy biztosan megvalósul-e a várnak ez az alternatív bejárata, és ha igen, mikor.

Tarnóczky Tamás Attila – a nyertes terv készítője – azért vetette el a külső megoldásokat, mert véleménye szerint “nem lehet cél, hogy egy akadálymentes közlekedést biztosító rendszer, vagy eszköz önmaga váljon a vár egyik leghivalkodóbb attrakciójává.” Pályázata alapján kettő aknát / kutat fúrnának le a Kovácsok bástyája mögül a Dobó utca 30. szám alatti ház pincéjéig. Egyikbe a lift kerülne, a másikba pedig egy lépcső.

Magát a liftet nem gondolta túl a tervező, ez egy hagyományos szerkezet lenne, amit bármelyik bevásárlóközpontban találhatunk. Attrakciónak a másik kútban haladó lépcső lett szánva, pontosabban lépcsők, ugyanis kettő lenne belőlük. Ezek spirálban kanyarogva kínálnának alternatívát a lift helyett, egyik lépcső egy irányban csak felfelé, másik pedig ugyanígy lefelé. A kútban nagy hangsúlyt kap a nyitottság, a nagyjából 20 méteres szintkülönbség egyben is átlátható, illetve lefedve is csak ráccsal lenne, átsütne rajta a nap, beesne rajta az eső. Tarnóczky Tamás Attila ennél hosszabban írt a kút jelentéséről, a múlt és a jelen találkozásáról, de ebbe mi nem annyira mennénk bele. Ennél lényegesebb talán, hogy a várba megérkezve két irányban, a Kovácsok bástyája és a Kálvária-domb felé épülne kijárat.

Odalent a városban, a Dobó utca 30. szám alatti ház több funkciót kapna a tervek szerint. Kerülne ide büfé, vizesblokk, turisztikai információ, pénztár, iroda, illetve a vár alá benyúló pinceágakban kiállítótér és vetítőterem. Az épület északi szárnyát a tervező 6 szobás szálláshelynek szánta, fontos részlet, hogy kivétel nélkül mindent akadálymentes kivitelben.

Gyűjtöttünk még pár érdekes képet a tervből, de érdeklődőknek ajánlunk továbbkattintani a forrásunkra, ahol még további fotók is találhatóak, valamint letölthető a pályázati anyag is.