Skip to main content
Szabadidő

Ezek Eger legjobb iskolái

By 2019. október 8.

A Pénzcentrum.hu-n jelent meg egy cikk Magyarország legjobb iskoláinak friss listájáról. A forrásként használt legjobbiskola.hu oldalon végigböngészhetőek és egészen jól szűrhetőek az ország oktatási intézményei, kíváncsiságból nyilván megnéztük hát, hogy hogyan állunk Egerben.

Az oldalon nem győzik hangsúlyozni, hogy „a rangsor csak egy dolog”, ahogyan jellemzően egyetlen statisztikából, úgy ebből sem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ráadásul, ahogyan írják „a legjobb középiskolák versengése rendkívül szoros. Az első és a huszadik helyezett intézmény eredménye között mindössze 1,7 százalékos eltérés mutatkozik, de még a rangsor 100. helyezettje is csak 10 százalékkal van elmaradva a legjobbtól.” Szabadkozások után lássuk Egert.

Kompetenciamérések alapján a 3 legjobb egri általános iskola:

  1. Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet – telephely (ha úgy jobban tetszik, 4-es iskola) (országos 78. hely)
  2. Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola Kossuth Lajos utca Telephelye (országos 149. hely)
  3. Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola (országos 167. hely)

Érettségi és komptenciamérés alapján a 3 legjobb egri középiskola:

  1. Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium (országos 86. hely)
  2. Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium (országos 99. hely)
  3. Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (országos 159. hely)

Hogy tudjunk viszonyítani, megnéztük a szomszédos megyeszékhelyek első-első helyezettjeit a kategóriákon belül. Általános iskolával erősek vagyunk, középiskolával szó-szó. Már, ha érdemi különbségnek vesszük egy közel 1 000 intézményes listán pár helyezéses eltéréseket. Az oldal mérése alapján Magyarország legjobb általános iskolája egyébként az Ibolya Utcai Általános Iskola Debrecenből, a legjobb középiskola pedig a Lovassy László Gimnázium Veszprémben.

Helyi szinten 1. helyezett általános iskolák:

  • Miskolc: Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda (országos 182. hely)
  • Szolnok: Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (országos 136. hely)
  • Salgótarján: Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (országos 193. hely)

Helyi szinten 1. helyezett középiskolák: 

  • Miskolc: Miskolci Herman Ottó Gimnázium (országos 52. hely)
  • Szolnok: Verseghy Ferenc Gimnázium (országos 79. hely)
  • Salgótarján: Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium (országos 244. hely)