closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében („Zöld város kialakítása” – TOP-6.3.2-15) valósítja meg a „Belvárosi terek komplex megújítása” (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00001) című projektet, melyhez 1.82 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az öt közterületet és két, kulturális- és közösségi térként hasznosuló ingatlant érintő beruházáscsomag összértéke meghaladja az 1,9 milliárd Ft-ot, s a támogatáshoz a város az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont (HEMO) illetően 60 millió-, a közterületeknél pedig mintegy 40 millió Ft el nem számolható kiegészítő forrást tesz hozzá. A belvárosi programban fontos szerepet játszanak a közterületi fejlesztések a zöldfelületek, a burkolatok és közművek megújításával, de a projekt igen fontos részét képezi a két újjászülető műemléki épület, a HEMO és a Nagypréposti palota.

Miután – csaknem félmilliárd Ft-ból megújult az öt éve üresen álló, egykori Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) és elindult a munka a könyvtárnak eddig helyet adó Nagypréposti palotánál, augusztus második felében az egriek birtokba vehették a teljesen átalakított, megszépült Hatvani kapu teret.

A Hatvani kapu téren a korábbi, szűkösebb park „kinyitásával”, újra gondolásával egy impozáns tér alakult ki. A térrendezést követően újabb 850 m2 akadálymentes térburkolattal gazdagodott a belváros, megújultak a zöldfelületek. A kivitelezési munkák a Hatvani kapu téren 2018 nyarán kezdődtek. A nyugati ostorfák alkotta fasor mentén a két gyalogos átkelőhely között egy biztonságos, jól használható közlekedési zónát alakított ki a kivitelező. A beruházás új minőséget hozott: elegáns kapcsolódás jött létre a Magyar Államkincstár eddig kevésbé látható, értékes, városképet emelő épülete és az új sétány között.

A kincstári épület előtt kőburkolatú, ún. olasz lépcsőt helyeztek el, mellette azonosan lejtő vizes rámpát telepítettek, lefelé mozgó vízfilmmel, amely különleges vízképet mutat. A kinyíló, led fényes, olasz lépcsős tér északi (gépkocsi parkoló felőli) végén kényelmes közlekedést biztosító gyalogos rámpa készült, rozsdamentes acélkorláttal.

A kertben a korábbi támfalszakasz elbontását követően teljesen új, alacsony támfal épült, melyet az eddigivel azonos kővel burkolt a kivitelező, mészkő fedlappal kiegészítve.

A tér zöldfelületéből a Bazilikához közeli sarkon eltávolították a túlzott, szabálytalanul összenőtt örökzöld cserjéket, az idős fáknál fiatalító metszés történt, míg a gyepfelületeket gyepszőnyeggel borították. Így jött létre több mint 300 m2 megújult zöldfelület. Mindezek mellett teljes egészében megújult a terület közvilágítása is.

A fenti TOP programban szereplő belvárosi, közterületi fejlesztések közül elkészült az Erzsébet- és Kracker udvar felújítása, valamint a Kossuth utca északi oldalának rekonstrukciója, továbbá a Hatvani kapu tér. A legjelentősebb, leginkább várt projektelem az Eszterházy tér teljes felújítása volt. A napokban ezt az újjászületett területet is birtokba vehették az egriek, a hivatalos, ünnepélyes átadás a névadó püspököt ábrázoló, új, egész alakos szobor avatásakor történik meg.

A belvárosi rehabilitációs program egyfajta folytatásaként felfogható projekt célja az, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint a felújítandó, értékes, műemléki épületek megújuljanak. A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul: a beruházás vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg.

Fotó: Berán Dániel

© Egrinapok.hu 2006