Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg a „Belvárosi terek komplex megújítása” (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00001) című projektet, melyhez 1.82 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az öt közterületet és két, kulturális- és közösségi térként hasznosuló ingatlant érintő beruházáscsomag összértéke meghaladja az 1,9 milliárd Ft-ot, s a támogatáshoz a város mind az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont (HEMO), mind pedig a közterületeket illetően 60-60 millió Ft saját forrást tesz hozzá.

A mélyépítési kivitelezési munkákat végző HE-DO-PENTA Konzorcium idén márciusban vette át a munkaterületet, s a napokban befejezte az összetett projekt egyik fontos elemét: a Kossuth Lajos utca északi oldalának rekonstrukcióját. A 2018 nyarán elkezdett mélyépítési munkák folytatásaként megújult a járda a Megyeházától az Eszterházy térig tartó szakaszon, valamint az itt található parkolóhelyek is. A régi, értékes fasor megóvása mellett a mintegy 300 négyzetméternyi zöldfelület rendezésére is nagy gondot fordítottak a szakemberek: egyebek között tucatnyi fát, valamint két és fél ezer cserjét ültettek el. Emellett új utcabútorok is várják az egrieket, városba látogatókat. Újdonság a gyalogos járdát megvilágító, alacsony fénypontú lámpasor, amelynek köszönhetően új arcát mutatja egyebek között Megyeháza épülete, míg a bringásokat új kerékpártámaszok is szolgálják. A mozgáskorlátozottak számára az összes gyalogátkelőhely süllyesztett járdaszegéllyel készült, valamint a munka során rámpákat és két akadálymentes parkolót is kialakított a kivitelező. A projekthez kapcsolódóan Eger Önkormányzata a Kossuth utca déli oldalán is kialakíttat egy akadálymentes parkolót, valamint megújul az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon kapubejárója – e két munka a jövő héten indul.

Ismert: a komplex fejlesztési projekt részeként megújul az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon, valamint a könyvtár épülete, új külsőt kap az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér, valamint szebb, komfortosabb lett az Erzsébet udvar és a Kracker udvar. A projekt akcióterülete tehát a történelmi belváros, célja pedig az, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint az értékes, műemléki épületek megújuljanak, ezáltal értékes, mindenki számára elérhető kulturális és közösségi terek jöjjenek létre.

A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul: a beruházás vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét.

A most lezárult munka kapcsolódik emellett a korábbi 1 milliárd Ft-os közterületi infrastruktúra-fejlesztési „csomag” egyik lényeges eleméhez, amelynek révén 2017-ben megújult az Almagyar utca és a Kossuth Lajos utca egy szakaszának útpályája, valamint – összesen 2000 m2 felületen – a kétoldali járda. Az eredeti szerződéshez képest az önkormányzat megrendelése kiegészült a patakhíd felújításának bővített műszaki tartalmával, valamint a Kossuth és Egészségház utca közötti szakasz és az ide tartozó járdák felújításával.

Fotó: Lénárt Márton