closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Nyolc régiót képviselve tíz magyarországi település, köztük Eger is részt vesz a Life elnevezésű, idén január 1-jén indult, 2026 évégig tartó projektben, amelynek célja a levegőminőség védelme és javítása az EU-ban és ezen belül Magyarország területén.

A projekt koordinálója a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft., de a 10 hazai önkormányzat mellett partnerszervezeteik, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Mindennapi Kultúráért Egyesület és a belga VITO intézet is részt vesz a munkában.

A program a települések levegőminőségi terveinek végrehajtását hivatott szolgálni emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységekkel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával. Tehát a projekt elsősorban nem beruházási jellegű, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a levegőszennyezéssel kapcsolatos adatok feltárására, gyűjtésére, tudományos vizsgálatok modellezések végrehajtására valamint a szemléletformálásra.

Eger Önkormányzatának kiemelt tervei között szerepel pilot projektként egy közösségi kerékpáros rendszer telepítése, továbbá, hogy meggyőzzük az érintetteket, hogy az égetés helyett a növényi hulladékok komposztálását részesítsék előnyben.

© Egrinapok.hu 2006