closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 14 milliárd Ft-os keretösszegéből, jelentős önkormányzati, kiegészítő forrás biztosítása mellett végzünk el az egri családokat és a helyi gazdaságélénkítést szolgáló beruházásokat. Eddig 26 támogatási szerződést kötöttünk, melyben 31 kivitelezési munka szerepel. Az egri TOP-os beruházások közül 14-et adtunk át rendeltetésének, 10 kivitelezés van jelenleg folyamatban.

A családokat támogató intézkedésekkel megteremtjük az egri óvodákban a minőségi, 21. századi feltételeket, ennek köszönhetően minden gyermek jobb ellátást kap majd, mint korábban. A Pozsonyi úti, új óvoda építéséhez 2019. január 8-án adtuk át a munkaterületet. A kivitelező, az EURO CAMPUS Kft.

Az épület alapozása után elkészültek a vasalt talpgerendák és a vasalt alaplemez. Az aljzat alatti gépészeti elemeket beépítette a kivitelező. Jelenleg az épület főfalait építik a munkások. A kivitelezés várhatóan 2019-ben lezárul, ezt természetesen a használatbavételi és más, engedélyeztetési eljárások követik.

A „Pozsonyi utcai óvoda építése” (TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00001) című, teljes projekt bruttó összege 512 millió Ft, ebből az uniós támogatás 458,5 millió Ft-ot tesz ki. Eger Önkormányzata mintegy 54 millió Ft-tal teszi teljessé a fejlesztési programot.

A Pozsonyi utca és Ifjúság utca sarkán található területen 100 gyermek befogadására alkalmas óvoda épül, négy csoportszobával, szociális helyiségekkel és az apróságok számára nagyon fontos játszóudvarral. Az új épület a korábbi, Köztársaság téri tagóvodát (Zöld Liget Tagóvoda) váltja ki, s a Ney Ferenc Óvoda székhelyét is itt helyezzük el, így a megfelelő szakmai támogatás biztosítása érdekében többlet irodák és kiegészítő helyiségek is szerepelnek a tervben.

Az új épület főbejárata az Ifjúsági utcai oldalon lesz, ehhez kapcsolódóan új járdát építünk. A földszintes óvoda alaprajza „L” alakú, az ingatlant kis hajlású, aszimmetrikus magastető fedi majd. A gazdasági bejárat a Pozsonyi utca irányából lesz megközelíthető, az oldalkerti gazdasági udvaron keresztül. Az épület további be- és kijáratai a játszó- és sportudvar egyszerű megközelítését biztosítják a gyermekek számára. Az építkezéshez kapcsolódóan az OTÉK szerint előírt 10db parkolót és 1db mozgáskorlátozott várakozóhelyet alakítunk ki az Ifjúság úton.

A belső közlekedők világos színű, csúszás- és tükröződésmentes kerámialap burkolatot kapnak. A teljes körűen akadálymentes épületbe érkező kismamák, szülők, nagyszülők számára használható akadálymentes vizesblokk is lesz az új óvodában.

Az óvoda hőenergia-ellátását 2db földgáz üzemű kondenzációs, fali kazánnal, zárt központi fűtőberendezéssel biztosítjuk, amely a használati melegvíz-ellátás hőenergia igényét is fedezi. A helyiségek fűtését radiátoros, központi rendszer szolgálja majd, míg a gyermek mosdó- és öltöző helyiségeket, valamint a közlekedőket padlófűtéssel temperáljuk. Az épületbe háromrétegű üvegezéssel ellátott, műanyag nyílászárókat építenek be, melyek igen nagy energiahatékonyságot biztosítanak.

Az új intézményben az óvodai étkeztetést ellátó melegítőkonyha lesz a szükséges kiszolgáló helyiségekkel. A házban kialakítják az elektromos-, számítógépes- és internetes hálózat mellett a villámvédelmi rendszert is, a csoportszobákat, tárgyalókat és közösségi tereket televíziós csatlakozással szereljük fel.

Az öltözőket, a vizesblokkokat és a melegítőkonyhát a hozzá kapcsolódó helyiségekkel együtt korszerű szellőztető berendezésekkel látjuk el.

A minden csoportszobából könnyen megközelíthető sport- és játszóudvaron kerti csapot telepítünk. A zárt, biztonságos kerítéssel ellátott területet füvesítjük, a kertészeti programban lombhullató fák és más növények telepítése is szerepel.