Fejlesztés

Megújulhat a Deák Ferenc utca 19. szám alatti villaépület

By 2019. február 4.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

A január 31-i közgyűlésen az Érsekkert átnevezése sajnos megölte a bulit, pedig a napirendek között volt egy boldogabb történet is, ami fölött elsiklottunk. A 8. előterjesztés ingatlan használati jog adományozásáról szólt, az Érsekkert Szmrecsányi Lajos-kert (Érsekkert) esetével ellentétben ez a döntés ráadásul még a város érdekeit is szolgálta.

Történt, hogy az önkormányzat március 1-től számítva 15 éves időtartamra, közcélú adományként a Talentum 2000 Alapítvány használatára bocsájtotta a Deák Ferenc utca 19. szám alatti villát (Deák Ferenc utca – Stadion utca sarok). Az Alapítvány Mozaik Suli néven magántanulói iskolát tervez itt indítani, már idén szeptembertől.

“A Mozaik Suli nem akkreditált általános iskolaként működik, nem fog a köznevelési intézmények közé tartozni, jogi státuszát tekintve marad gyermekek tehetségét kibontakoztató alapítvány, így nem vonatkoznak rá a köznevelési törvény kötelező előírásai sem. Diákjaink miközben nálunk tanulnak, jogi értelemben magántanulók egy akkreditált általános iskolában, ahol az előírt követelmények szerinti vizsgákon igazolják a tudásukat. Bizonyítványukat a vizsgáztató anyaiskola állítja ki. Országosan több mint száz ilyen tanulócsoport működik, zömmel Budapesten és a Dunántúlon. Egerben elsőként az Alapítványunk keretei között A Mozaik Suli 1-8.osztályig fogadja a gyerekeket, de csakis aluról felépülő formában. Az alsó tagozatosokkal kezdünk, jelenleg 2. 3. és 4. osztályosok várakoznak 11-en, akik februártól már nálunk tanulnak. Őket visszük tovább, így jövőre az 5. osztály lesz a legidősebb korosztály. A Mozaik Suli pedagógiáját tekintve nem kapcsolódik egyik klasszikus iskolához sem, ( Waldorf, Montessori, Rogers, stb) saját 30 éves pedagógiai tapasztalatainkra támaszkodva az alábbi deklarált küldetésnyilatkozatunk szerint:

Olyan biztonságot nyújtó közösséget építünk, ahol a gyermekek boldogan és kiegyensúlyozottan fejlődnek, miközben természetes módon sajátítják el a problémamegoldó képességet, a kreatív gondolkodást, logikát, összefüggést keresnek az élet dolgaiban, ahol szabadon szárnyalhat a fantáziájuk, ahol megbecsülik egymást, tudják, hogy a tudás érték, a kihívások építőek, és hogy társakkal, csapatmunkában dolgozva nagy dolgokra vagyunk képesek.

Megtapasztaltuk, hogy a játék alapú oktatás sokkal hatékonyabb még a gimnazistáknál is, mint az ismeret alapú, így erre alapozunk.

A Mozaik Suliban reggel 8:30-tól kezdődik a tanítás és 15:30-kor indulnak haza a gyerekek. Délelőtt órarend szerint tanulnak, ahogyan az iskolákban is. A fő tantárgyakat jól felkészült pedagógusok tartják. Kis létszámú csoportok lesznek. Egy korosztály maximális létszáma 10 fő lehet. Az általános tantárgyak mellett lesz úgynevezett Joker órájuk, ami mindig egy meglepetés óra. Itt pl. táblás logikai játékokat játszanak, de kerékpár karbantartást, KRESZ-t, elsősegélynyújtást, de háztartási ismereteket, kertészkedést, és növénytermesztést tanulnak a gyerekek. Az ebédet helyben fogyasztják el, az erre a célra kialakított étkezőben, melyet kiszállítással biztosítunk. Terveink szerint nem nagy „iskolát” szeretnénk, inkább családiasat. Legfeljebb 60 diákkal tervezünk, s ezt a létszámot az elkövetkező néhány év alatt szeretnénk elérni.”

Idézet az előterjesztésből

Önmagában már a használat módja is örömteli, de az iskola indításának fontos városképi hatása is lesz a tervek szerint. Az Alapítvány vállalta az épület külső-belső felújítását. A Deák Ferenc utcai villasor Eger egyik ékessége, ezen belül a tárgyalt ház pedig különlegesen szépnek számít. Pontosabban csak számítana, hiszen az ingatlan 5-6 éve lakatlan, ennek megfelelően lassan, de biztosan pusztul. Amennyiben az Alapítvány valóban felújítja, majd belakja a villát, úgy egyszerre születik egy páratlan adottságú telephelyük, és Egernek egy régi-új kincse.

Kapcsolódó dokumentum

Előterjesztés

© Egrinapok.hu 2006