Skip to main content

Eger lesz „Magyar Festészet Napja” c. rendezvény 2018-as programsorozatának egyik kiemelt, vidéki helyszíne. A 2002-ben, civil kezdeményezésre létrejött, folyamatosan bővülő kulturális esemény ma már több, mint egy héten át zajlik, s ezzel az ország legnagyobb művészeti mozgalma. Országszerte – és határon túl is – számos múzeum, galéria, kiállító tér csatlakozik a magyar festészet egy hónapon át tartó ünnepéhez, a látogatók és a kiállítók száma évről évre nő. A kulturális seregszemlét minden esztendőben kiemelt figyelemmel kíséri a művészeti szakma. A Magyar Festészet Napja keretében a városunk intézményei által működtetett kiállítóhelyeken tárlatok nyílnak, s a rendezvényhez kapcsolódik az Egri Érseki Palota, a Kepes Intézet és az Arkt Galéria is. A Magyar Festészet Napját Eger Önkormányzata anyagilag is támogatja.

Az évek során a rendezvénysorozat folyamatosan gazdagodott, s az egyre bővülő érdeklődés mellett sem változott meg a fő cél: a Magyar Festészet Napjának küldetése az, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs magyar festőket és alkotásaikat, valamint elismerést vívjon ki a festészet művészeti színvonalából és egyediségéből adódó értékeknek. Tavaly Budapesten csaknem 20 tárlatot láthatott a nagyközönség, s csaknem 40 vidéki város csatlakozott a programsorozathoz, így országszerte több mint 110 programon vehetnek részt az érdeklődők.

Eger és Szolnok városa a 2018-as évben a nívós eseménysorozat fő vidéki helyszíne. A teljes program gerincét minden évben az „Élő magyar festészet” kiállítás adja, melynek helyszíne 2018-ban az egri Kepes Intézet. A megnyitón adják át a három magyar festő generációnak szánt díjakat, s az életműdíjat Kassai Hajnal, az EMMI főosztályvezetője adja majd át az eseményen.

Eger Önkormányzata egymillió Ft működési célú támogatást ad a szervező Magyar Festészet Napja Alapítványnak, így a Templom Galériában megvalósuló „Női Vonal VII.” című kiállítás különdíját városunk biztosítja a szakmai zsűri által kiválasztott alkotónak. Emellett Eger komoly szervezői erővel is támogatja a kulturális eseménysorozat megvalósulását: az önkormányzati intézmények és kulturális partnereink szoros együttműködésével – a Ziffer Sándor Galériában (nagy zsinagóga), az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, a Templom Galériában és az Arkt Galériában valósulnak meg a kiállítások a Magyar Festészet Napján.

A hivatalos honlap is tájékoztatást nyújt az egri programokról:

http://www.festeszetnapja.hu/kiemelt-helyszinek/magyar-festeszet-napja-2018/

Idézet a festeszetnapja.hu oldalról:

„Mit jelent a Magyar Festészet Napja?

Vegyük sorba a fogalmakat. Minden ellentétes véleménnyel szemben a festészet – mint művészeti műfaj, kategória – él és virul, mert mögötte az ember ősidők óta tartó képalkotási igénye áll. És ha van magyar nyelv és kultúra, akkor léteznie kell kortárs magyar festészetnek is. A jellemzőiről, irányáról és az egyetemes festészetben betöltött szerepéről kell és érdemes beszélnünk. És mi lenne alkalmasabb arra, hogy évről-évre a figyelmünk fókuszába ezt a fontos kérdést állítsuk, mint egy rendezvénysorozat, melynek a középpontjában október 18-a, Szent Lukácsnak, a hagyomány szerint, a festők védőszentjének a napja áll. Egy rendezvénysorozat, melyhez az ország és a Kárpát-medence művészeti közélete csatlakozik évről-évre immár tizenhatodik alkalommal. Ünnepeljük együtt tehát azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak és, hogy mindez összeköt, és nem elválaszt minket egymástól. Ünnepeljük együtt a Magyar Festészet Napját!”