closeEz a bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már elavulhatott.

Az egri, Kertész út 100. szám alatt található ingatlanon új, 4 csoportos óvodát épít Eger Önkormányzata. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg („Kertész utcai óvoda építése”; TOP-6.2.1-15-EG1-2016-00002). A 4 csoportszobával, a 21. század követelményeinek mindenben megfelelő kiszolgáló helyiségekkel (iroda és egyéb, a szakmai munkát támogató terek), szociális helyiségek, valamint udvarral rendelkező, új intézmény építésének fő célja a 3-6 éves egri gyermekek óvodai elhelyezésének biztosítása, s ezzel a kisgyermekes szülők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, a kisgyermeket nevelők munkaerőpiacra történő visszakerülésének hathatós segítése.

A kivitelezésre fordított bruttó költség 483 millió Ft, a teljes projektköltség 528,4 millió Ft, s ebből 391,5 millió Ft az uniós támogatás. A megvalósítás érdekében Eger Önkormányzata 137 millió Ft hitel felvételét vállalja.

Az Eger Önkormányzata és az építő, egri EURO CAMPUS Kft. által megkötött szerződés 2018. augusztus 27-én lépett hatályba, a cég a munkaterületet augusztus 31-én vette át. A kivitelezésre a hatálybalépéstől számított 365 nap áll rendelkezésre, míg a teljes projekt zárásának határideje 2019. szeptember 30.

Az új, teljes körűen akadálymentes intézményben melegítőkonyhát is kialakítunk a szükséges kiszolgáló helyiségekkel együtt, mely konyha kizárólag óvodai étkeztetést lát el. Emellett a Kertész út 100. alatt épülő ingatlan lesz a belvárosi óvodák új székhelye, így az óvodavezetés is ide költözik majd át. A fentiekhez kapcsolódóan – az alapvető helyiségeken túl – többlet irodák és szociális helyiségek kapnak helyet Eger legújabb, legkorszerűbb óvodájában.

A létesítendő gyermekintézmény hőellátását energiatakarékos, földgáz-üzemű fűtési rendszer, a melegvíz-ellátást gázüzemű kazán biztosítja.

Minden csoportszobából könnyen megközelíthető lesz a játszóudvar, ahol a szükséges zöldfelületek mellett sportolásra alkalmas területet alakítanak ki. A fejlesztési program része a kertészeti rendezés, továbbá a teljes terület zárt, biztonságos körbekerítése.

Az intézményi működéséhez szükséges tervezett eszközbeszerzés a minisztériumi rendelet szerinti követelményekkel összhangban, a helyiségek bútorzatát és egyéb, a nevelési munkához kapcsolódó berendezéseket, eszközöket tartalmazza. Ezen túlmenően a projektben a gyermekek neveléséhez közvetlenül kapcsolódó, vagy azzal összefüggő informatikai eszközök beszerzése is szerepel.

A helyszíni sajtótájékoztatón elhangzott: a 3700 m2-en megvalósuló fejlesztés bruttó 1000 m2-en épül fel, 4 db, 40 m2-es csoportszobával, melyek szükség esetén összenyithatók. Emellett egy 60 m2-es tornatermet is tartalmaz majd az épület. A létesítendő foglalkoztatók, logopédus- és pszichológus szobák a környező óvodák gyermekeit is szolgálják majd. Az új épületet mind a Kertész-, mind a Tittel Pál utca felől meg lehet majd közelíteni.

Egerben minden szeptemberben megközelítőleg 17 ezer gyermek és fiatal indul útnak a nevelési-oktatási intézményekbe, közülük mintegy 2 ezer gyermek óvodás. Az elmúlt években megújult az egri óvodák működési rendszere, s az önkormányzat a szülőknek nyújtott segítséget azzal, hogy 6-ról 4 hétre rövidítette az óvodai, nyári szünetet. Az egri családok számos óvodai nevelési programból választhatnak városszerte. Azzal, hogy a város a rendelkezésére álló TOP-forrásból két új óvodát épít, erősíteni kívánja Eger megtartó- és vonzerejét, valamint az önkormányzat számára kiemelten fontos „családbarát” gondolatot.

Fotó: Nemes Róbert

Hozzászólás írása

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..