closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Eger jó példát mutat a magyar-magyar kapcsolatok ápolása terén

Budapest, 2018. szeptember 14.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (k), Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (j), Halzl József, a szervezet tiszteletbeli elnöke (j2), Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetõje (b2) és Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetsége gazdasági bizottságának elnöke a szövetség 8000 kézfogás a magyar iskolaválasztásért elnevezésû rendezvényén Országház Delegációs termében 2018. szeptember 14-én. A szervezet mintegy nyolcezer, gyermekét magyar iskolába írató családnak ad ösztöndíjat.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Rákóczi Szövetség az országgyűlési képviselők, 400 magyarországi települési önkormányzat, valamint magánemberek támogatásának köszönhetően 2017 őszén 316 helyszínen, összesen 6792 magyar iskolakezdő gyermek családjának adták át személyesen a magyar összefogást jelképező beiratkozási ösztöndíjat. Idén ősszel már közel 8000 magyar iskolakezdő diákot köszöntenek személyesen a szövetség önkéntesei a Kárpát-medence különböző településein – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet szeptember 14-én, pénteken délután közösen tartott a Parlamentben Kövér László házelnök; Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke; Harrach Péter, a KDNP frakció vezetője és Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere.

Kövér László házelnök megköszönte a Rákóczi Szövetség közel három évtizedes munkáját, kiemelve dr. Halzl József korábbi elnök (jelenleg tiszteletbeli elnök) tevékenységét, aki a magyar-magyar kapcsolatok ápolását, s a magyar tannyelvű iskolák beiskolázási támogatását kiterjesztette a szórvány magyarság területére. A program Felvidéken indult, s az ott tapasztalt pozitív folyamatnak köszönhetően sikerült azt kiterjeszteni erdélyi és kárpátaljai területekre. A jelenleg érintett terület a teljes Felvidék, Kárpátalja, s a partiumi és erdélyi megyék közül Bihar, Máramaros, Fehér, Temes, Arad, a tordai és a dési régió, valamint a délvidéki szórvány, Horvátországot is beleértve.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a szervezet több, mint tíz éves Beiskolázási Programja évről évre segíteni igyekszik abban, hogy közüggyé váljon a magyar iskolaválasztás. Mindezt annak érdekében teszik, hogy minél több külhoni magyar család merje felvállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, s ezzel együtt elősegítse a magyar közösségek megmaradását is. Az elnök köszönetet mondott annak a 400 magyar önkormányzatnak, akik támogatást nyújtottak ehhez a kiemelt programhoz, külön kiemelte a megyei jogú városokat, akik – szinte kivétel nélkül – rendszeres anyagi áldozattal tesznek a kezdeményezés sikeréért.

A tájékoztatón Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának vezetője kiemelte: a KDNP valamennyi képviselője tevőlegesen részese a programnak, személyesen nyújtottak át támogató okiratokat a Beiskolázási Programban érintett intézményekben.

Habis László, Eger polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségét képviselte az Országházban tartott eseményen. Mint elmondta: a Rákóczi Szövetséget 21 megyei jogú város támogatja céljainak elérésében. Eger 2011-ben kötött együttműködési megállapodást a szervezettel, melyben vállalta, hogy katalizátora lesz az anyaországi és külhoni magyar fiatalok találkozásának. Az elmúlt években külhoni diákok folytattak tanulmányokat Egerben, valamint nyári táborok formájában több száz fiatal látogatott a városba. A több napos táborokat az önkormányzat várlátogatás, táncházak és más, élményszerű egri programok szervezésével támogatta. Emellett Eger Önkormányzata is részt vesz a Rákóczi Szövetség Beiskolázási Programjában: minden évben 30 családot segít abban, hogy gyermekét magyar tanítási nyelvű iskolába írassa be. Ugyancsak az együttműködés keretében, a Rákóczi Szövetséggel karöltve valósítjuk meg minden évben a kárpát-medencei pedagógusok találkozóját Egerben: irodalom- és történelem szakos tanárokat látunk vendégül a városban, akik szakmai konferenciájukat méltó helyen, a Városháza dísztermében tartják. A találkozókon 1552 üzenete és Gárdonyi Géza irodalmi hagyatéka egyaránt fókuszba került, kiváló történészek és irodalmi professzorok előadásaiban – tette hozzá Habis László.

Hozzászólás írása

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..