Skip to main content

Eger egyik különlegessége a hangulatos belvárosi udvar-rendszer, ezek közül kettőt is újjávarázsolunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a város rendelkezésére álló forrásból. Ez a munka az Érsek utca és a Szent János utca között, közvetlenül a Dobó tér szomszédságában található Erzsébet udvarban kezdődött el, július derekán. A „Belvárosi terek komplex megújítása – Erzsébet udvar felújítása” c. (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00001) programról 2018. július 24-én, helyszíni sajtótájékoztatón számolt be Habis László, Eger MJV polgármestere és Neubauer Péter projekt koordinátor, a kivitelezői konzorcium képviselője.

Habis László polgármester hangsúlyozta: az Erzsébet-udvar felújítása része annak az öt elemből álló beruházás-sorozatnak, melynek összértéke csaknem 850 millió Ft (bruttó összeg). Az egri TOP-programban megújul majd a Kracker udvar (Bajcsy-tömbbelső), az Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér egy része és a Kossuth Lajos utca északi része. Az Erzsébet udvarra mintegy (bruttó) 190 millió Ft-ot fordít a város az eszközbeszerzésekkel együtt (játszótéri elemek, automata öntözőrendszer, pihenő elemek, padok, stb.).

A fő tervezési szempont az volt, hogy a mai kornak megfelelő teret hozzunk létre. Egy olyan, pihenő területtel felszerelt térről van szó, amely valóban 21. századi követelményeknek megfelelő módon szolgája ki az egrieket és a hozzánk látogató vendégeket. A megújuló udvar tengelyében egységes burkolatú járófelületet alakítunk ki, ezt a tengelyt követi végig a teljesen új közvilágítási elemek és a pihenőpadok kihelyezése. A tér végében új játszótér jön létre, három kiváló minőségű, a gyermekek által igen kedvelt elemmel. Az udvar főtengelyébe csatlakozó, megújuló járófelületek megtartják a már megszokott haladási irányokat, nem korlátozzák az átközlekedést. Mindez fontos a helyi lakosok számára, hiszen az udvar évtizedek óta egy kedvelt közlekedési útvonal is Eger belvárosában.

A megújulás a bontással indult el

A meglévő aszfalt és beton burkolatokat – a teljes alépítménnyel együtt – elbontja a kivitelező. Felszedik az akcióterületen található egyéb, térkő burkolást és a beton kerti szegélyeket, valamint a rönkfa szegélyeket. A tervezett gumiburkolatú játszótér területén a homok burkolatot ugyancsak eltávolítják – mondta a városvezető. Hozzátette: az Erzsébet udvar korábbi berendezési tárgyait, a padokat, hulladékgyűjtőket és a játszóeszközöket kicserélik, ezeket máshol használja fel az önkormányzat.

Neubauer Péter projekt koordinátor a megújuló növényzetről és zöldfelületekről is beszélt a tájékoztatón. Kiemelte: nem csupán a burkolatok, a kapualjak, az utcabútorok és a játszótér elemei tükrözik majd a megújulást. Az Erzsébet udvarban rengeteg új növényt ültetnek, s minden eltávolított növényt pótol a kivitelező. A beruházási program eredményeként átalakulnak, vonzó képet mutatnak majd a terület egynyári és gyepes felületei is. A növényültetési koncepció tervezője többféle virágzó évelőt, talajtakarót, valamint díszfüveket és cserjéket alkalmazott. A választott növényfajok közül sok télen is díszítő értékű, télizöld, vagy örökzöld lombja miatt, ez minden évszakban segíti az Erzsébet udvar kellemes, pihenőtéri hangulatának megtartását. A tervezett fák közt szoliter növények is megjelennek, melyek különös esztétikai értékekkel bírnak. A megújuló növényzet táplálását automata öntözőrendszer szolgálja majd.