Szabadidő

Keresünk egy szobrot

By 2017. október 30.1 hozzászólás
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Minap hazaérve és kivéve postaládánkból a friss Népújságot, megakadt a szemünk egy érdekes képen. “Új kutak Egerben” – szólt a fotó melletti hír, a felvétel pedig ezen új kutak közül az elsőt ábrázolta, méghozzá a Népkertből. Nofene, hát ez meg hol lehet – gondoltuk. És mivel nem tudtuk megfejteni a talányt, most hangosan is feltesszük a kérdést.

Jó, némi túlzás van a történetben, mivel a cikk még 1978. június 17-én jelent meg a Népújságban és csak az interneten olvastuk, de a kérdés attól még valós. Ha tudja / emlékszik valaki, hogy az Érsekkerten belül hol állt anno ez az ivókút, örök hálánk, ha megmondja nekünk. Cserében alább mellékeljük a tárgyalt cikket, érdekességképp.

Kicsit utánanéztünk, és a szobor, vagy legalábbis annak egy nagyon hasonló változata egyébként ma is látható, igaz, Egertől kicsit odébb, Vácott. Ahogy írják, jelenlegi helyére kerülése előtt az az alkotás egy pincében pihent, így nincs kizárva, hogy ugyanarról beszélünk, bár a feltételezést gyengíti, hogy a váci alkotás “kezei” nem nyúlnak olyan magasra, mint az egrié tették anno. Nem ez az egyetlen elvesztett művünk viszont Gádor Istvántól. A művésznek régen egy másik térplasztikája is látható volt még Egerben, ma már annak is csak az alapját találhatjuk meg a Bajcsy-tömbbelsőben Kracker udvarban.

Frissítve!

Facebookon megkaptuk a választ, köszönjük Ilonának! Az ivókút a jelenlegi szökőkút és a termálfürdő bejárata közti szakaszon volt, a belváros felőli oldalon.

Szólj hozzá! One Comment

  • Nándi szerint:

    A cikkben említettről nem tudok, de másikról igen. A Kracker udvari akkor lett tönkre téve, mikor csatornázás miatt feltúrták az (akkor még) IBUSZ udvart. A munkások szét is szedték a térplasztikát. A munkálatok végeztével viszont nem rakták már össze. Valószínűleg több darabja is összetörhetett. A középső, legnagyobb karika része még pár hétig ott volt, aztán az is eltűnt az udvarról.

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .