Fejlesztés

Elvinnék Egerből az öklöt ábrázoló szobrot

By 2017. október 13.
closeEz a bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Valószínűleg keveseknek ugrik be egyből, hogy van Egerben egy összeszorított öklöt ábrázoló szobor, pedig tényleg van ilyenünk, igaz, némiképp eldugva a kíváncsi szemek elől. Az alkotás eredetileg az Eszterházy téren állt, ma pedig a Kisasszony utcai hősök temetőjében található. Sem a pontos története, sem az alkotó neve nem ismert, mindössze annyit tudunk róla, hogy a belvárosi helyszínen 1948 körül állíthatták, majd innen feltehetőleg 1969-ben vitték át a hősök temetőjébe.

Forrás: kozterkep.hu

Mivel a hősök temetője eddig nem volt túlságosan szem előtt, az ököl is elfért benne, most viszont, hogy felújítják a területet, mennie kell az alkotásnak. Ahogy a Városimázs bizottság október 16-i ülésének 5. előterjesztésében írják (ami az egész cikk forrása, és ami ide kattintva tölthető le): “Az ököl  szobor témájában és formájában nem illik a hősök temető hangulatához, ezért indokolt, hogy a temetőből elszállításra kerüljön. ” Az új helyszín, jobb híján a budapesti Memento Park – Szoborpark Múzeum lenne. A szoborról emlékként még mutatunk egy és két fotót, ezek is az előterjesztésből valóak.

A hősök temetője egyébként majd’ 16,5 milliós támogatásból és 2,5 milliós önerőből újul meg. A munka keretében megtörténik “a síremlékek statikai helyreállítása, megtisztítása, új feliratok készítése. A megrongálódott, tönkrement síremlékeket újra faragják. A temetőt határoló kerítés egyes szakaszai felújításra kerülnek, valamint az északi oldalon egy új kapu is létesül. A temető központi részén megemlékezési ünnepekre lehetőséget adó tér kialakítása valósul meg a temetőben eltemetett hősi halottak neveinek feltüntetésével.”

Hozzászólás írása

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..