closeEz a bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

A megközelítőleg 500 egri polgárnak otthont adó, Rákóczi út 8-10. szám alatti ingatlanban a 2015-ben lezárult szociális városrehabilitációs program keretében 250 millió Ft-os beruházást hajtottunk végre: a kivitelezők szigetelték a házat és a legkorszerűbb gyártmányokra cserélték a nyílászárókat is. Az épület immár kiváló energetikai mutatókkal rendelkezik.

2016 nyarán az egri bérlakás-állomány 20%-át jelentő Garzonházat tovább fejlesztettük: a 198 lakásos, városi tulajdonban álló társasházban mindkét liftet teljesen új, korszerű eszközökre cserélte Eger Önkormányzata. Ugyancsak saját erőből a lépcsőházat és a hátsó bejáratot is felújítottuk. Utóbbi fejlesztésekre az önkormányzat mintegy 50 millió Ft-ot fordított, az egyes lakásokban a belső renoválás ugyanakkor csak részleges volt.

A megújult ingatlan kapcsán a város egyik legjelentősebb ipari vállalatával való együttműködést a Közgyűlés 2017. májusi ülésén ellenszavazat nélkül támogatta. Ennek nyomán az Aventics Hungary Kft. 8 lakást emelt szinten felújít, nettó 1,6 millió Ft-ot költve egy-egy lakrészre. Eger Önkormányzata az együttműködés keretében azt vállalta, hogy amennyiben a cég él a bérlőkijelölési joggal, de 5 éven belül visszaadja azt, úgy a város a felújítási összegből lakásonként 500 ezer Ft-ot visszatérít az Aventics részére.

Habis László, Eger polgármestere az első, felújított lakások bemutatása kapcsán elmondta: mindezt egy példaértékű programnak tartjuk, hiszen ennek nyomán – első lépésben – tíz fiatal mérnök tér vissza, illetve telepedik le a városunkban. Egy olyan vállalattal működünk most együtt, amely méltó módon képviseli az 50 éves egri pneumatikai gyártás örökségét és több tízezer termékével széles körben ismert a nagyvilágban. Örülünk annak, hogy Egert egyre több, már a városunkban tevékenykedő vállalat tekinti további befeketések stabil, alkalmas helyszínének. Mindezért önkormányzatunk is igyekszik sokat tenni: az ipari vállalatok fejlesztési elképzeléseit terület biztosításával, saját erőből, kormányzati-, illetve uniós forrásokból végzett infrastruktúra-fejlesztéssel is segíteni kívánjuk. Tudjuk, hogy a meghatározó, nemzetközi vállalatok befektetései sok helyi beszállítónak is további megrendelést jelentenek, s az ehhez hasonló, pozitív döntéseknek jelentős, városimázst formáló ereje van.

Hosszú távú tervünk, hogy Eger Önkormányzata a megváltozott munkaerőpiaci helyzetképre tekintettel fokozatosan átalakítja a Garzonház funkcióját. Közgyűlési rendeletet módosítottunk és májusban döntést hoztunk arról, hogy támogatjuk az Aventics tervét. Annak érdekében tettük ezt, hogy az Eger gazdaságát erősítő, új munkahelyeket létrehozó munkáltatók és a vállalatok által preferált, magasan kvalifikált munkavállalók számára folyamatosan lehetőséget biztosíthassunk.

Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: köszönet illeti az egri városvezetést azért, hogy a cég rendelkezésére bocsátotta a lakásokat, felismerve, hogy a jól képzett munkaerő megtalálása és Egerben tartása, letelepedésük segítése az önkormányzat és a vállalat közös érdeke. Cégünknél egy világszínvonalú fejlesztési központ létrehozására törekszünk. Az egy évvel ezelőtt felállított termékfejlesztési osztályunkon jelenleg 14 mérnök dolgozik, a feladatok bővülésével párhuzamosan a konstruktőri csapat létszáma a jövő év végére megduplázódik és bízunk benne, hogy a későbbiekben tovább nő majd.  A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben ugyanakkor azzal kell szembesülnie a vállalatoknak, köztük cégünknek is, hogy a megfelelő szakemberek megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent. Az ezeken az ingatlanokon keresztül nyújtott lakhatási támogatás fontos vonzerőt jelent a fiatal, kvalifikált szakemberek számára és lehetővé teszi, hogy az ország bármely pontjáról városunkba, cégünkhöz csábítsuk és itt is tartsuk a fiatal mérnököket.

Fotó: Koncz János

Hozzászólás írása

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..