close {focus_keyword} „Családbarát hely” Eger cross grey smallA bejegyzés régen lett közzétéve, a tartalma emiatt már érvényét veszthette!

„Családbarát hely” címet adományozott Egernek az országos hálózattá fejlődött, prof. Dr. Kopp Mária által alapított „Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom”. Azon települések nyerték el ezt a címet, ahol a sokszínű, családtámogató munkát végző mozgalom helyi szervezete aktívan működik és számíthat az önkormányzat együttműködésére is. A cím elnyeréséről szóló oklevelet 2017 június 13-án Habis László polgármester vette át Budapesten.

Habis László köszöntőjében felidézte azt az emlékezetes pillanatot, amikor 2016 őszén (a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 1600 kilométeres, országos futó programjának egri állomásán) a Dobó téren ünnepélyes lánykérés történt. Kiemelte: az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyeréséért végzett munkában fontos a családbarát szempontok figyelembe vétele. Egerben több szervezet is rendelkezik a „Családbarát munkahely” címmel, példaként említhető az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Heves Megyei Kormányhivatal, az Eszterházy Károly Egyetem, s a helyi versenyszféra szereplő is sokat tesznek a családbarát szemlélet megvalósításáért. Eger Önkormányzata maga is számos családbarát programot szervez: a Polgármesteri Hivatalban évek óta létezik nyári napközi, s intézményeink is nyári táborokkal, foglalkoztatókkal, játszóházakkal segítik a családokat.

Az önkormányzat az intézményi- és hivatali dolgozókkal együtt igen jelentős munkaadónak számít, s a mintegy 1300 munkavállaló 2/3-a nő, vagy már családanya, vagy még gyermekvállalás előtt álló, fiatal felnőtt. Előkészítés alatt áll a „Nők a családban és a munkahelyen” című pályázat, amely a rugalmas, családbarát foglalkoztatás formáinak és támogatásának egészen széles skáláját vonultatja fel – hangsúlyozta Eger polgármestere.

A városvezető aláhúzta: Eger MJV Önkormányzata felújította a város teljes bölcsődei hálózatát, a meglévő óvodák korszerűsítése, felszereltségének javítása mellett pedig két, teljesen új intézményt épít. Az elmúlt esztendőkben megújult a városi, egészségügyi alapellátás feltételrendszere: a védőnők, család- és gyermekorvosok és az iskolai fogorvosok is 21. századi körülmények között kezelhetik az egrieket. Az önkormányzat számára fontos a több ezer egri családot képviselő civilek szabadidős és egészségmegőrző tevékenysége, az egyik legjobb magyar sportiskola és a több sportágban is regionális központként működő egri utánpótlás sport támogatása.

Habis László rámutatott: a Közgyűlés a közelmúltban fogadta el a megújított Gyermek- és Ifjúsági Koncepcióját, melyre a következőkben kétéves, konkrét munkaterv épül. Egerben igyekszünk tervszerűen, kitartóan dolgozni azért a nemes célért, melyet a mozgalom jelmondatába emelt: „Célunk, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek.” Igyekszünk mindezt a gyermekvállalást és a családokat – a szó legnemesebb értelmében véve – mindenben támogató városként szolgálni. Ennek érdekében segítjük a fiatalok első lakáshoz jutását, s ezért újítottuk meg a 200 bérlakásból álló Garzonházat. Sok mindenre büszkék lehetünk Egerben, méltán említhetjük meg itt azt a munkát és azt a szemléletet is, amely a „Családbarát hely „cím elnyeréséhez vezetett – húzta alá Eger polgármestere.

Strabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke kiemelte: a gyermekvállalással nem megáll, hanem épp ellenkezőleg, azzal kezdődik az élet. Az országos mozgalom a társra találástól a párkapcsolatok megerősítéséig és így a válások megelőzéséig mindenben igyekszik segítséget nyújtani a fiataloknak, s ezt többek között tanácsadással, programokkal, előadásokkal is teszi. A „kívánt, tervezett gyermekek megszületése” azért kiemelt cél, mert a magyar fiatalok rendre úgy nyilatkoznak, hogy 2-3 gyermeket szeretnének, ám a legtöbben végül csak egyet vállalnak.

Hozzászólás írása