Skip to main content
Közlekedés

Mégsem épülnek körforgalmak a 25-ös főútra :(

By 2015. május 21.4 hozzászólás

Pár napja felkaptuk a fejünket az Index egyik cikke miatt, az írás arról szólt ugyanis, hogy év végéig – több hazai helyszín mellett – a 25-ös főút egri szakaszára is három körforgalmat építenek. Az egyik helyszínt már akkor sem tudtuk elképzelni így, a többit viszont simán. Szemünk előtt már olyan nagy dög körforgalom képe lebegett, mint például Szegeden a Rókus körúti négysávos, lámpás, villamosos megagigacsodáé. Csak persze villamos nélkül. A Heol mai cikkéből kiderült, hogy tévedés történt, egyik helyszínen sem lesz itt semmiféle körforgalom :( Ez igazából csak azért kár, mert nem várhatunk izgalmas közútfejlesztésre, de használhatóság- és biztonság terén azért így is jelentős javulás elébe nézünk.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő korrigált tájékoztatása szerint az alábbi fejlesztések valósulnak meg év végéig a 25-ös főutunkon:

Egerben a 25-ös főúton átalakítjuk a Szvorényi, a Mátyás király út-Külsősor utca-Vincellériskola, valamint a Tárkányi úti csomópontokat. A Mátyás király út – Külsősor út – Vincellériskola úti eltolt geometriájú csomópont átépítésének célja, hogy a Mátyás király úton a Külsősor és a Vincellériskola utakat, valamint az úgynevezett „kisposta behajtót” bekapcsoljuk a jelenleg működő jelzőlámpás forgalomirányító rendszerbe. A „kisposta” behajtóját a Külsősor úttal szembe áthelyezzük, a Külsősor útra és a kispostai területre balra kanyarodó sávokat létesítünk.

A Vincellériskola utca felé önálló jobbra kanyarodó sávot építünk ki a városközpont felől. A csomópont átépítésével összefüggésben az érintett szakasz kopórétegét is felújítjuk. Az öt forgalmi sávon a gyalogos átkelés a jelzőlámpa telepítésével biztonságossá válik – tudtuk meg Loppert Dánieltől, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatójától.

A Szvorényi úti jelzőlámpás forgalom-irányítású csomópont átépítése során önálló jobbra kanyarodó sáv épül ki Ózd irányából a 2416-os (Egerszalóki) út felé, valamint önálló balra kanyarodó sávokat létesítenek mind a 25-ös főútról a Szvorényi út városközpont felé vezető ága felé, mind a Szvorényi utca mellékirányaiból a főút felé. A csomópont átépítésével együtt a meglévő jelzőlámpa rendszer hangolását, mind az érintett szakasz kopórétegének felújítását is elvégzik.

A NIF Zrt. közlése szerint a Tárkányi úti csomópont korszerűsítése kapcsán a csomópont geometriáját szűkítik, de megtartják a jelenlegi kanyarodó mozgásokat, forgalomterelő csepp és háromszögszigetek kialakításával. A Tárkányi út páratlan oldali nyílt árkát is bekötik a meglévő Egri úti csapadékvíz-csatornába. A csomópont átépítésével felújítják az érintett szakasz kopórétegét is.

Heol.hu

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

  • Dániel Vas szerint:

    nekem annyi kérdésem lenne, hogy átépítés után ki hangolja össze a lámpákat? A mostani hangolás még mindig döbbenetes, a zöld hullámról meg csak ábrándozhatunk… egy főúton ugye… nem tudom, hogy kacsa-e, de közlekedés mérnöke nincs is a városnak/megyeszékhelynek…

  • Lajos Sári szerint:

    Ezek szerint a Tárkányi úti csomópontra korábban „lebegtetett” jelzőlámpás forg.irányítás kiépítés megint elmarad… :(

  • eszes szerint:

    A Kertész útról csinálják már meg a kihajtást a Sas utra mert már olyan régi a ,, téma,, hogy a földig ér a szakálla…..

    • János szerint:

      Nehéz ügy a vasúti átkelő miatt, egy körforgalom viszont segítene ez igaz