Skip to main content
Szabadidő

Leválna Felnémet Egerről

By 2015. március 9.5 hozzászólás

A közelmúltban vált hírré Egerben, hogy a város Felnémet szélére, egy felújított épületbe paterolná ki a jelenleg a Kertész úton „lakó” hajléktalanokat. A költözésre a mostani szálló rossz állapota miatt van szükség.

Egy hajléktalanszálló költöztetése nyilván nem egyszerű feladat, aligha van olyan ember, aki szívesen látna egy ilyen létesítményt a szomszédságában. Egyenlőség ide, vagy oda, a hajléktalanok egy része alkalmatlan a társadalmi együttélésre, idézőjelesen deviáns. Ez mindenhol megvan, köztünk is ugyanúgy vannak ilyen karakterek, csak a nagy számok törvénye miatt az arányok – és emiatt a megítélések – mások. Lényeg a lényeg, hogy kényes témába nyúlt a városvezetés, és pechjükre egy olyan városrészt fogtak ki, ahol a hajléktalanokhoz hasonlóan, arányaiban kicsit talán nagyobb az együttélésre alkalmatlan emberkék száma. Egy kör ugyanis hangosan felszisszent Felnémeten, mondván ők ugyan nem fogadják be „Eger szemetét”, sőt, ha kell, le is vállnak a városról, hogy megőrizzék a sterilségüket. A hajléktalanszálló kérdésében megértettük a lakosok panaszait, bár egyet nem értettünk vele. A leválás ötletét viszont már mi is megmosolyogtuk. Most jött egy sajtóközlemény a Felnémetért Lokálpatrióta Egyesülettől, amiben ismét ki van emelve a leválás ötlete. Ez volt az a pont, ahol már nem bírtuk magunkban tartani a véleményünket.

Ha leválnak Egerről, itt egy luxuslakópark épül

A helyzet komikuma ugyanis, hogy a leválással fenyegetőző városrész alatt egy olyan területet értünk, ahol egri viszonylatban az egyik legmagasabb az alacsony komfortfokozatú lakások aránya és ahol szintén az egyik legmagasabb a rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkezők aránya az aktív korúakon belül. Értjük tehát, hogy Eger nélkül egy átlagos borsodi faluhoz hasonló hely lenne napjainkban Felnémet, vagy ugyanígy mondhatnánk egy átlagos Dél-Heves megyei községet is. A most nagyhangú emberek ennek ellenére úgy tekintenek a városrészükre, mint egy sikersztorira, amit csak Eger húz vissza. Felnémet azonban több szempontból is kedvezőtlen helyzetben leledzik. A hangoztatott leválással a felnémeti jobb módú polgárok egy része azonnal kitelepülne a faluból, a település pedig menthetetlenül elindulna az elszegényedés útján. Iparra Eger után aligha számíthatnak, természeti értékük, amire lehetne építeni, pedig nincs. Ostoros és Felsőtárkány a fekvésük miatt vonzó a kitelepülők körében, ezt gyönyörű, faluszéli lakóparkok bizonyítják. Egerszalók és Demjén egészen más kategóriában játszanak, őket nem is vennénk ezért ide. Felnémet jelenlegi vonzereje annyiban merül ki, hogy Eger városrésze. Külön mókás, hogy a tiltakozók az ingatlanaik elértéktelenedésétől tartanak a szálló kitelepítése után, ezért szorgalmaznák inkább a leválást. Azt nem fejtették ki, hogy egy megyeszékhelynek búcsút intve mennyivel nőne az ingatlanuk értéke.

Ha leválnak Egerről, gyárakkal lesz tele a most kihasználatlan ipari terület

Az, hogy nem szeretnének hajléktalanszállót Felnémet szélére, érthető. Az, hogy ez ellen tiltakoznak, már kínos, de az ő dolguk. Nem kell ugyanis sem azt figyelembe venni, hogy a jelenlegi szálló környéke az egyik legdrágább rész Egerben, sem azt, hogy ezen a részen is laknak emberek jelenleg – csak ők egy picit toleránsabb, hát mondjuk úgy, nemcsak papíron városibb fajtából. A furán önromboló fenyegetőzésük viszont többet árt az ügynek mint használ. A leválás persze nem valós „veszély”, a felnémetiek többsége ugyanis normális, gondolkodó ember. A pech, hogy ők is abba a csoportba tartoznak, ahol ezek a létszámra egyébként nem jelentős, de annál hangosabb forradalmárok állnak.

Ha leválnak Egerről, végre nem terhelik tovább helyi buszok az útjaikat 

A sztori jelenleg ott tart, hogy a városvezetés hajthatatlannak tűnik a szálló máshová helyezésében, a Felnémetre telepítésért pedig plusz fejlesztéseket ígér a városrésznek. A városrész pár bölcs arca pedig továbbra is ágál az odatelepítés ellen, mondván, őt az zavarja, és azt javasolja, hogy máshová, például a Hajdúhegyre helyezzék a hajléktalanokat. Merthogy, ott már nem zavarja – értjük a logikát. Az meg természetes, hogy adott városrészek mellett kutyamenhely, szennyvíztelep, vagy éppen családsegítő otthon található. Felnémeten kívül együtt kell viselnünk egy város életében felmerülő terheket és kellemetlenségeket.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

  • xx szerint:

    jogos!
    mindenki csak károg

  • Tudor szerint:

    Respect az írónak, minden sorral egyetértek!!!!!

  • Egy tróger felnémeti :) szerint:

    Igen mi vagyunk az embertelenek azért mert nem akarjuk hogy a cigányok mellé jöjjenek még a hajléktalanok is… De most tegyük félre ezt a problémát…
    Tegye mindenki a szívére a kezét és gondolja át józan ésszel… A hajléktalan kisétálna hóba-fagyba, esetleg 40 fokba a város közepétől a felnémeti hajléktalan szállóig?(A jelenlegi és tervezett szállót 1.5 óra séta választja el egymástól…)

  • Ibra szerint:

    – Engem személy szerint a hideg (vagy inkább az ideg) ráz mindújra, valahányszor szembesülök ezzel a messzemenően életszerűtlen felvetéssel, miszerint egri hajléktalanszálló létesülne Felnémeten… Véleményem szerint sokkal inkább az ötlet észszerű(tlen)ségének kérdése felé kellene irányítani a figyelmet, bárkinek a szempontjából is nézzük…
    – Persze, ki lehet élezni a dolgot a felnémetiek mentalitására és az ügy kapcsán tanúsított hozzáállására is, de az vesse rájuk az első követ, aki egriként még sohasem tiltakozott bőszen, mikor pesti ismerőse a felnémeti parasztgyereket, Kozsót egriként aposztrofálta. (Pesti barátunkat az őt ez ügyben felvilágosítani kívánó makogás nyilván pont olyan mértékben foglalkoztatta, mint amennyire mélyen megérintette anno az, amikor pár éve az Egri FC 2-2-es döntetlent játszott a Fradival. Semennyire… A futball tekintetében ez nem is csoda, kizárólag formálisan, de még formálisan is inkább kevésbé, mintsem többé játszottunk csak egy ligában. Élvonalbeli szereplésünk kapcsán temérdek hiányosságunk mellett egyedül talán amiből túlságosan sok is volt a döntő időszakban, az pont a kuRázsi… – írom ezt a kapcsolódási pont megléte végett. Az egyszer aztán biztos, hogy sehová nem mentünk vele, no, de végső soron ez egy totálisan másik téma, ne kanyarodjunk el ennyire…) Bárhogy is legyen. azért mi csak verjük büszkén tovább a… mellünket/nyálunkat, hisz’ ez a dolgunk!… (Vagy talán mégsem?! Ugyan kérem, egriek vagyunk!)
    – Na mármost, szerintem: a mellkasdöngetés eszközének alkalmazása nyilván egyszer nem vezet előre, másszor meg kifejezetten ellenérzést is szül(het). A fenti cikk írója ilyesforma ellenérzésének ad hangot, a felnémeti polgárok egy kisebb(/nagyobb?) csoportjának vonatkozásában. De miként is? Dagadó egri mellkasának döngetésével… Lehet az a kérdés, hogy van-e erre itt szükség („De még mennyire, nehogymá’ elfelejtsék Trógerfalván, ki az úr”, – igaz-e, kedves xx és Tudor!?); de az én kérdésem inkább az lenne, hogy erre van-e itt szükség (- s erre az én válaszom határozott nem).
    – Akkor hová is akarok kilyukadni? Egyértelműen oda, hogy:
    „Engem személy szerint a hideg (vagy inkább az ideg) ráz mindújra, valahányszor szembesülök ezzel a messzemenően életszerűtlen felvetéssel, miszerint egri hajléktalanszálló létesülne Felnémeten…”
    Egyáltalán nem azért, mert tihaméri lakosként csak úgy hobbiból néhanapján ellátogatok a Kertész u. 100.-hoz, gyönyörködni az impozáns látványban és becsatornázni a kifelé áradó pozitív energiákat… Minthogy nem teszek ilyet.
    Nem kizárólag azért, mert nem tartom sem etikus, sem európai szemmel normálisnak tekinthető megoldásnak azt, hogy egy szociálisan hátrányosabb helyzetű, problémái megoldásában éppen hogy segítségre szoruló (- különösképp ide értsd: czigánytelep-), valamint intézményi ellátottság és egyéb társadalmi mutatók terén is elmaradottabb városrész helyzetét tovább súlyosbítsuk azáltal, hogy a város egészét érintő szociális problémakört koncentráltan ide telepítjük… Noha ezzel kapcsolatban is minimum, hogy el kéne gondolkodni…
    Mindenekelőtt pedig azért, mert szerintem nettó hülyeség még csak feltételezni is, hogy a felnémeti hajléktalanszálló működőképes lesz a gyakorlatban. Mondja már meg nekem, aki ezt kitalálta, honnan a bánatból lesz akár hajlandósága, akár lehetősége eljutni a város hajléktalanjai nagy többségének a szállóra? Na és persze kisebb számban, de lesznek, akik a környéken fészkelik majd be magukat. Miként biztosítja a város, hogy akár ők, a száműzetésbe vonulók – a belvárosban való koldulás bevételeit helyettesítendő -, akár pedig a belvárosban maradók, – az elérhetetlen távolságba helyezett szociális segítségnyújtás híján – ne forduljanak a megélhetési bűnözés irányába?! Telente pedig mostantól újra emberek fognak majd a fagyhalál áldozatává válni városunkban?
    – Végül egy pár megoldási lehetőség, ami hirtelen eszembe jut:
    Ott van a laktanya temérdek épülete, tök üresen.
    Ott van a volt 3-as iskola Viadukt melletti épülete.
    Ott van a Baktai úton a pszichiátria volt épülete.
    Ott van a kórház valamikori 2-es telephelyének teljes területe.
    Végül, ha a forrás rendelkezésre áll, miért ne volna adott a lehetőség a Kertész u. 100. alatt is a felújításra és a bővítésre is?…

  • Nyugdijas szerint:

    Ugy hirlik, hogy a Kertész úti épületet azért nem újitják fel, mert arra már VALAKI szemet vetett és ott is szállodát fog épiteni!