Skip to main content
Fejlesztés

Gondolatkísérlet az Erzsébet udvarral

By 2014. október 2.5 hozzászólás

Az új Dobó térről szóló cikkünkben említettük meg fél szóval, hogy a rehabilitációval felszámolt zöldterületeket akár a belvárosi udvarokban is vissza lehetne adni, az Erzsébet udvar például alighanem a világ legtökéletesebb helyszíne lenne erre. Akkor eljátszottunk a gondolattal és annyira belemerültünk, hogy most le is írjuk azt, hátha ördögien befolyásolni tudjuk ezzel a jövő városépítőit.

Az egész ott kezdődött, amikor szétverték a Dobó teret és gyakorlatilag faltól-falig föld volt a főtér helyén. Ekkor  éreztük először, hogy milyen irgalmatlanul jól mutatna, ha térkő helyett az egészet befüvesítenék, aztán úgy lehetne később pihenni ezen a tisztáson , hogy közben a minorita templom, meg a vár bástyája magasodik fölénk. Erre az ötletre a földtől elrugaszkodottsága mellett persze funkciót tekintve sem kerülhetne sor, hiszen akkor kellene egy másik Dobó tér, ami kiszolgálná a város rendezvényigényeit. Na de! Hihetetlenül szerencsés- és különleges adottsággal bír a belvárosunk, történetesen négy nagyméretű tömbbelsővel is rendelkezünk. Az a helyzet fintora, hogy ezek közül egyedül a Belvárosi udvarral tudunk valamit kezdeni, az Erzsébet udvar és az Érseki udvar is szépen-lassan teljesen leamortizálódik, a Bajcsy-tömbbelső meg soha nem is volt szép. Mi mindenesetre a kínálatból az Erzsébetet választottuk ki, részben, mert annak vannak talán a legjobb adottságai, részben pedig, mert az közvetlenül a Dobó térre nyílik.

DSC_4699

Az Erzsébet udvar jelenleg

Szakmaiságot zavarba ejtő lazasággal figyelmen kívül hagyó ötletünkben ez egy komoly méretű park lehetne a későbbiekben. Gyakorlatilag nulláról tudnánk elképzelni felépíteni az egészet, a jelenlegi növényzet nagy részétől is pont úgy megszabadulnánk, mint ahogy a betont is felvernénk az egészben. Előbbit azért lenne fontos megritkítani, hogy rendezett kép jöhessen létre, na meg, hogy ne csábítson rosszra a dzsumbuj – egy darab fa alá nem szemetelnek/hánynak/vizelnek annyira szívesen az emberek, mint egy dzsungelbe, aminek úgyse látja soha, senki az alját. Miután megszabadultunk a bokroktól és fa is csak pár maradt, jöhetne a következő lépés, a füvesítés. Az egész udvart bezöldítenénk, mindig ápolt, vágott, öntözött pázsittal. Hogy funkciójából ne veszítsen az udvar, járdák is lennének persze benne, de szigorúan a házak mellé, oldalra kitolva, hogy mintegy keretbe foglalja a nagy művet. Kivétel egyedül a Szent János- és Érsek utcákat összekötő tengely lenne, az viszonylag nagy forgalmat bonyolít, így megmaradhatna. A játszóteret viszont duplájára lehetne növelni, már csak a bokroktól felszabadult részek miatt is. Miután kiéltük magunkat, egy olyan varázslatos sziget születne Egerben, aminek kicsi-nagy a csodájára járna a világ minden pontjáról.

Jó, nyilván már Füzesabonyban sem érdekelne senkit, hogy mi van nekünk, de az egrieknek mindenképp jó lenne, gondoljunk csak bele… Milyen érzés lenne úgy napozni, piknikezni, frizbizni, hogy egyszerre vagyunk egy erdei tisztáson és Magyarország egyik legszebb belvárosának a közepén, barokk házak udvarbelsőivel szegélyezve?! A környező lakók is csak nyernének vele, mint ahogy a város egésze is, úgyhogy azt gondoljuk, meg van, hogy mit kérünk karácsonyra ajándéknak :)

erzsebet2

Ilyennek képzeltük el. Vagyis, hát, ettől kicsit szebbnek, de ennyire értünk a photoshophoz. A meghagyott járda a meghagyott járdát szimbolizálja, csak kisebb lenne és a fal mellett futna.

erzsebet1

Itt jobban érvényesül a zöld. Még minket tessenek elképzelni a gyep közepén, ahogy elégedetten vigyorgunk.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

  • Jumurdzsák szerint:

    Nehogy hozzányúljanak, s ezt is elbaltázzák örökre!!!

  • Egy Egri. szerint:

    Már Poldi bácsi is megmondta! És milyen igaza volt!
    A játszótér bővítés pedig óriási ötlet, hiszen ott nem csak az egri gyerekek játszhatnának, hanem az ide kirándulók is.
    Ami az egésszel kapcsolatban zavar, az a kutyákkal kapcsolatos, illetve a gazdáikkal.
    De hátha erre is lehetne megoldást találni!
    Talán még Poldi bácsi szobra is elférne ott??
    A Dobó térről valóban hiányoznak a színek, fű,fa,virág, színes padok,napernyők, térgrafika egy fagylaltos-sült gesztenyés bódé stb.

  • Őslakos szerint:

    Nem kell tippeket adni a most regnálóknak, mert ha Habis marad (mert az egri polgárok nem akarnak pozitív változást), akkor azonnal szürkére színesíti és kikövezi ezt a kis szigetet is. Maradt még kő bőven a haver bányájában.

  • eszes szerint:

    Kár volt a főépitészt visszahozni M-kövesdről………

  • Aki a Frost házból látja az udvart szerint:

    Az általatok befüvesített terület a szobor része, mely alatt maga a nap van és annak sugarai beterítik az egész udvart.