Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Sajtóközlemény a „Szala városrész szociális rehabilitációja” című projekt kivitelezési munkálatainak előrehaladásáról

By 2014. július 8.2 hozzászólás

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Szala városrész szociális rehabilitációja” címmel benyújtott pályázatával az Európai Unió és a Magyar Állam segítségével az Új Széchenyi Terv keretében 345 690 220 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A beruházás összköltsége mintegy 500 millió Ft. A szükséges több mint 100 millió Ft különbözetet Eger önkormányzata biztosítja, s emellett további 100 millió Ft értékben végeznek el a város ezen területén fontos kiegészítő munkákat a 2014-es költségvetés terhére.

A projekt az elmúlt év őszén kezdődött, a szükséges előkészítő munkálatok és az eredményes közbeszerzési eljárásokat követően elkezdődtek a kivitelezési munkák. A projekt ütemezett formában, több részben valósul meg, az alábbiak szerint:

– 2014 áprilisában elkészült, s a helyi lakosok birtokba is vették a Szala városrészben épült új sport- pályát és játszóteret, amely az itt lakók szabadidejének hasznos eltöltésében játszik fontos szerepet.

– 2014 június elején elkészült a Verőszala utca 42. szám alatt található Közösségi ház. Az ünnepélyes átadást július 7-én tartották. Az épület kulturált helyet biztosít a városrészben lakók és a helyben működő civil szervezetek számára, különféle programok, rendezvények megvalósításához.

– Fontos lakosságszám-indikátor, s egyben a rehabilitációs program egyik legnagyobb eleme a Rákóczi út 8–10. szám alatt található Garzonház energiatakarékos felújítása (szigetelés, nyílászárók cseréje, stb.). Az erről szóló vállalkozói szerződést 2014. július 4-én írta alá Habis László polgármester és a két kivitelező. A beruházás 198 szociális bérlakást érint, melyet az elsősorban fiatal lakásigénylők igen kedvezményesen vehetnek bérbe. A Garzonházban található a város bérlakás-állományának 20%-a.

– A Verőszala és Szalapart utcák felújításának munkálatai júniusban, a munkaterület átadásával szintén megkezdődtek. Teljesen megújul az útburkolat, valamint közműcsere és közműépítés valósul meg.

– A Programalap keretében megvalósuló „Soft projektelemek” megvalósításához a nyertes civil szerve- zetekkel július 3-án kötöttünk szerződést. A kulturális, felzárkóztató, prevenciós és tanácsadó jellegű programok hamarosan megtöltik a Közösségi házat, melyet az Egri Családsegítő Intézet üzemeltet.

Ahol a rehabilitációs program költségkerete nem tette lehetővé a szükséges beavatkozást, az önkormányzat önerőből végzi el a munkát, több mint 100 millió Ft összértékben. Ilyen terület a Kertalja utca, ahol ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékvíz csatorna épült meg (68,5 millió Ft), valamint a teljes utca új aszfaltszőnyeget kapott.

A Szala patak takarítása és mederrendezése (18 millió Ft) kiegészült egy új gyalogos átjáró megépítésével, valamint hordalékfogót is építtetett az önkormányzat. A Szalapart utcában csapadékcsatorna és útfelújítás mellett buszfordulót alakítottak ki, az önkormányzati beruházás a területre érkező nagymennyiségű csapadék elvezetését is megoldotta.

A projekt a terveknek megfelelően, várhatóan a jövő és első felében fejeződik be.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Pista szerint:

    Inkább a Vasútállomás környékére fordították volna ezt a sok pénzt! 1 hónapot nem adok és leamortiázálják a …-k ezeket a fejlesztéseket.

  • Hétköznapi rasszizmus szerint:

    Már vártuk az ilyen Pista-félék lelkes (de többszörösen burkolt) cigányozását.