Skip to main content
Közlekedés

Az Egert átszelő kerékpárút nyomvonala

By 2014. január 16.január 23rd, 20147 hozzászólás
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Eger ezeréves tervei közt szerepel egy északi-déli irányban, városhatártól-városhatárig tartó kerékpárút hálózat megépítése. Ennek közel a fele már elkészült – a Felsővárosban, valamint az Érsekkertben találkozhatunk vele – egy félkilométeres szakasza pedig napjainkban épül, ez lesz a belvárosi szakasz, a patak mentén. A hátralévő munkák a meglévő szakaszok összekapcsolását jelentik, valamint a déli irányból behozott út teljes megépítését.

A korábbi cikkünkben egyszer már beharangozott IVS-ből megtudható az úthálózat nyomvonala, ezt mutatjuk meg alább, északról-, vagyis a Felsőtárkányból Egerbe érkező útról kiindulva. Ez egy népszerű szakasz úgy a kiránduló-, mint az ingázó biciklisták körében, a Felsőtárkány túlsó végén lévő tótól egészen a (már egri) Berva úti vasúti átjáróig tart. Onnan viszont jelenleg először a kétsávos Tárkányi úton, majd pedig a négysávos Egri úton vagyunk kénytelenek folytatni a belváros felé tartó utunkat, mindkét esetben jelentős autós forgalom  mellett. A terv szerint a vasúti átjárótól a kerékpárút is követné a síneket és a Tárkányi-patak mentén érné el az Eger-patakot, melynek medre mellett aztán már kapcsolódhatna a már megépült, Bükk sétánytól a Töviskes térig futó szakaszhoz.

A kerékpárút nyomvonala

A képre kattintva megnézhető a kerékpárút nyomvonala

A viszonylag hosszabb elkészült szakasz után jönne az egyik nagy hiánypótlás, a Cifrakapu teret a most épülő belvárosi szakasszal összekötő rész megépítése. Ez is a patak mentén futna, a hely megvan rá, szinte adja magát a kertek alatti terület egy hangulatos kis kerékpárúthoz. A Katona téri parkolóháztól fél kilométeren át hol a felszínen, hol pedig a patak medrében jelenleg épül a bicikliút a Kossuth Lajos utcáig, legkésőbb idén ősszel át is adják elvileg.

A Kossuth Lajos utcától az Eszperantó sétányon, majd pedig az Egészségház utcán keresztül érhetnénk el az Érsekkerti részt, ezen pár méter megépítése inkább esztétikai szempontból lenne indokolt, a kis forgalmú utcákban jelenleg is gond nélkül megtehető a táv.

Az Érsekkertben megépült, nyílegyenes út után a Hadnagy utcára kanyarodva érhetnénk el a Raktár utcát, majd a jelenleg romos gyárépület mentén jutnánk el a vasútállomáshoz, vagy kétezer éven belül esetleg az intermodális csomóponthoz. Innen a Vasút utcán kikanyarodva folytatódna a kerékpárút egészen a város határáig a Mátyás király út mentén. Ez lenne a másik legfontosabb rész, a mintegy három kilométeres szakasz ugyanis egy forgalmas főúttól szabadítaná meg a bicikliseket, vagy ugyanígy fordítva, a főúton haladókat szabadítaná meg a bringásoktól.

A város önerejéből aligha lesz képes megépíteni belátható időn belül a teljes hálózatot, így mindenképp egy sikeres pályázatra lesz szükség ahhoz, hogy egy új jelentést kaphasson az a bizonyos 2009-ben elnyert “Kerékpáros barát város” címünk.

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

 • Egy Egri szerint:

  Kérdésem !
  Ha már a patakmederben van, nem lehetett volna a Népkertig megépíteni?? A Kossuth-Eszperantó közúti kereszteződés kész életveszély.
  Arról nem is beszélve, hogy a közös gyalogos-kerékpáros útfelületre Pl:(Eszperantó sétány )még nincs felkészülve ez a társadalom.

 • laport szerint:

  Miért lenne kész életveszély? Messziről és jól belátható szakasz. Én gyakran járok arra és legtöbbször azt tapasztalom, hogy előzékenyen átengedik a gyalogosokat/bicikliseket.

 • Eger4ever szerint:

  És a mocsáry-n épült bicikliút eltűnt a térképről ??? Szerintem az is a nyomvonal része, és a bicóút is a csákó felé fog inkább menni mint a vasútállomás ….

  • Sasi szerint:

   Ha egyszer elkészül a bemutatott kerékpárút-hálózat, a Mocsáry Lajos utcai szakasz is kapcsolódni fog hozzá (ahogy a Deák Ferenc út melletti is) de a fő vonalnak ezek nem lesznek a részei, legalábbis a jelenlegi tervek szerint nem

 • toro szerint:

  “A viszonylag hosszabb elkészült szakasz után jönne az egyik nagy hiánypótlás, a Töviskes teret a most épülő belvárosi szakasszal összekötő rész megépítése.”
  Lehet vmit félreértek, de mintha a Töviskestől a Mária utcáig már kész lenne a bringaút…

 • Somogyi Dénes Eger.E-mail: somogyidenes @gmail.com szerint:

  Tisztelt Önkormányzat! Eger lajosvárosi lakosok nevében azt szeretném kérdezni, hogy mikorra fejeződik be a városrész kerékpárútjának építése-átadása.
  A felezővonal nem lett felfestve, miáltal hatalmas KÁOSZ uralkodik a gyalogosok és kerékpárosok között. Sokszor komoly baleseti helyzetet előidézve.
  Egyesek festék hiányról beszélnek, anyagi forrás hiánya miatt.
  Amennyiben így lenne, akkor lakossági gyűjtésbe kezdenénk, mert a baleset, a biztonságos közlekedés, mindennél fontosabb számunkra.
  Somogyi Dénes Eger. Lajosváros.
  somogyidenes@gmail.com

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© Egrinapok.hu 2006