Skip to main content
Közlekedés

Ezek az utcák váltanának nevet

By 2013. december 13.7 hozzászólás
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

2013. január elseje óta nem viselheti sem közintézmény, sem közterület olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Ez törvénybe van iktatva, ehhez kapcsolódva pedig az alábbi közterületek-, az alábbi indoklással keresztelődnének át 2014. november 1-től Egerben:

lájerdezsőutca

A leendő Régi Határ utca

Ankli József utca -> Víztorony utca

Jelenleg Ankli József utca, a 3079/1; 3186; 3211 hrsz-ú ingatlanokat érinti. 1945 előtt az akkori hajdúhegyi szőlőkben található műtárgy, népi nevén víztorony közelében vezet a mai Ankli József utca. A Víztorony utca elnevezést a műtárgy közelsége, emlékének megőrzése indokolja.

Kolacskovszky Lajos utca  -> Papkert utca

A 7281 hrsz-ú ingatlan jelenleg a Kolacskovszky Lajos utca elnevezést viseli, amely a Reményi Ede térbe torkollik. Régi neve Papkert volt, mivel helyén a mai Hittudományi Főiskola kertje helyezkedett el.

Lájer Dezső utca -> Régi Határ utca

A Csákó városrészben található 9985 hrsz-ú ingatlan, jelenleg Lájer Dezső utca. Régen idáig tartott az egykori Csákó, utána már külterület következett, másrészt itt húzódott az érseki és a káptalani birtok határa.

Vályi István utca -> Kádas Géza utca

Jelenleg a 9985. hrsz-ú Vályi István utca. Kádas Géza (1926, Eger – 1979, Budapest) a második világháborút követő időszak egyik legeredményesebb magyar féri úszója. Magyar válogatott olimpikon, olimpiai ezüst-, és bronzérmes sportoló, 13-szoros főiskolai világbajnok. Az 1956-os forradalom egri eseményeiben való tevékeny részvétel miatt a Budapesti Katonai Bíróság nyolcévi szabadságvesztésre ítélte, melyből négy évet le is töltött.

Forrás: Közgyűlési előterjesztés

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© Egrinapok.hu 2006