Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Eggyel több híd a belvárosban

By 2013. szeptember 20.5 hozzászólás

Két hónapos késéssel, szeptember közepétől már átjárható Eger legújabb hídja, a Fazola utca folytatásában. Az új átkelőnek (még?) nincs hivatalos neve, a közönség mindenesetre Fazola hídnak becézi, így maradjunk hát mi is ennél a megszólításnál.

A január elején kezdődött beruházásból végül egy tölgyfa járófelületű, 12 méter hosszú és 4,8 méter széles híd született meg, rajta partonként 1-1 autós áthajtást gátló beton oszloppal. Az átkelő céljáról már többször írtunk mi is, egyfelől a nyaranta zsúfolt Kis Dobó teret lenne hivatott tehermentesíteni, másfelől pedig az ugyan történelmi belvároshoz tartozó, ám onnan mégis eléggé elszeparált Hibay Károly és Fazola Henrik utcákat kellene jobban bekapcsolnia a város idézőjeles vérkeringésébe. A híd nem bír különlegesebb tulajdonságokkal, a Gerl Mátyás utcai párjával szemben egyszerű korlátot és járófelületet kapott, izgalmasabb arcát inkább este mutatja meg az arra járóknak. Korlátai alá fényfüzéreket helyeztek, az Eszperantó sétányi csatlakozásában pedig földbe süllyesztett ledeket kap majd, ez utóbbit viszont csak akkor, ha az említett tér is elkészül majd. Be mindenesetre már bepróbálták a világítótesteket, ezt Tuzáné Ráduly Marianna facebbokra feltöltött fényképén meg is lehet nézni.

DSC_4109

Érdekes rituálét figyeltünk meg az egrieknél a megnyitás óta, sokan keresik fel az új hidat, hogy jelképesen, először végigmehessenek rajta – még akkor is, ha egyébként ez kerülőt jelent nekik. Valóban érdekes élmény ott keresztezni a patakot, ahol csak a középkorban lehetett utoljára (a mostani híd elődje állt itt akkor), na meg érdekes még egészen új szögből látni az egyébként már unalomig ismert Eszperantó sétányt is. Arról nem beszélve persze, hogy azért nem minden nap adnak át vadonatúj hidat az ember életében, megkockáztatjuk, egy generációra egy ilyen alkalom jut.

DSC_4105

Nappal szolid, este látványos átkelő született Egerben, amivel kapcsolatban egy dolgot sajnálunk mindössze, de azt nagyon, mégpedig, hogy sokkal többet lehetett volna kihozni belőle. A sétány, rajta az új híddal kimondottan hangulatos pontja lett az esti Egernek, adná magát, hogy a szintén megújult irodaház aljában nyíljon egy vendéglő is hozzá, kiülős terasszal maga előtt. Egriek és turisták kedvelt pontja lehetne, amit a leendő – ott kialakított – park valamelyest megközelíthet majd ugyan, de el soha nem fog érni a pusztán padokat és köztéri alkotásokat jelentő lehetőségével. Ettől függetlenül magában is örülünk a hídnak és lelkesen várjuk a hozzá tartozó parkot is.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

  • Dícsérjük az Urat!

  • Gabriella szerint:

    Egyet hiányolok a sok tájékoztatásból.Mégpedig a Dobó téri híd és az új Fazola híd közötti nem túl szép ( lehet,hogy az eladó tábla már nincs kint ) minek nevezzelek területet.Minimális ráfordítással meglehetne oldani a problémát ami egyre sürgetőbb lenne,mert,ha idő előtt befejezik a felújítási munkákat és az ott marad ilyen állapotban eléggé lehangoló látványt nyújtana.Tehát,a rom körüli zöld területet rendbe hozatnám,látogatható-vá tenném és kiírnám egy szép ízléses táblán,hogy ez a maradványrom a ” Valide Szultána háloszóbájának a patakra néző része ” nagy összegben fogadni mernék,sok ember el is hinné.( a legújabb kutatásokra hivatkoz-va ) Ennél nagyobbat is hazudtak már ebben az országban és Eger városában.
    Izgatottan várom javaslatom elfogadását és megvalósítását.

  • Ecsédi Dénes szerint:

    Legalább olyan szép, mint amennyire hasznos !!! :D . . . . Mindezt a Fazola utcában . . . hagy gratuláljak !

  • Névtelen szerint:

    Gyönyörű az esti kivilágítás, de jó magyar szokás szerint ha meghibásodik, nagyívben xarnak rá, hogy megjavítsák. Szóval addig élvezzük, míg bírják a fényforrások. Hál’ Istennek ledesek, így egy jó darabig, hacsak nem egy idióta vandál ott vezeti le a fölös energiáit, mint anno a Bazilika szoborvilágításánál, amely szintén megérne egy misét itt a blogon.