Skip to main content
Szabadidő

Egy napra újranyit a Kertmozi

By 2013. szeptember 17.3 hozzászólás

Kinek nosztalgikusan, kinek újdonságként, de Eger ünnepéhez kapcsolódva szeptember 20-án pénteken, egy estére újranyit az Egészségház utcai Kertmozi.

Az utca – és egyben a belváros – egyik legszomorúbb pontja az egykori Kertmozi, mely idénytől függően hol autóparkolónak, hol pedig karácsonyfavásárnak szolgál otthonaként. Nem mondjuk, hogy nem  hangulatos egy egykoron vetítővászonként funkcionáló fal árnyékában parkolni, de azért érezzük talán, hogy ettől sokkal fantáziátlanabbul nem lehetne már bánni a területtel. Most egy estére meghallgatásra talál turisták és egriek sóhaja, szeptember 20-án összesen három film erejéig újranyit a nosztalgikus hangulatú mozi. Este hattól egy rövid filmet vetítenek, fél nyolctól a GRU-t (amerikai animációs családi vígjáték), majd zárásképp fél kilenctől a Feledést (amerikai sci-fi, akció). Persze a lényeg aligha a filmeken-, annál inkább a hangulaton lesz, csillagos ég alatt egészen más élmény ám mozizni. Jegyek elővételben a Széchenyi utcai B’way Café-ban kaphatóak, de a helyszínen is lehetőség lesz vásárolni, előbbi 300, utóbbi 600 forintba kerül majd. A kezdeményezés Facebook oldala a linkre kattintva érhető el, rajta további részletekkel.

kertmozi

Zárójeles és apróbetűs rész, de azt meg csak remélni tudjuk, hogy esetleg egy vállalkozó is a sorok közt foglal majd helyet, aki éppen nem tudja hová tenni a pénzét és így beletömködné azt a Kertmoziba. Lévén ugyanis, az egykori szórakozóhely egyébként kiváló adottságokkal bír, a belvárosi elhelyezkedése ellenére mindössze egyetlen oldalról szegélyezik lakóházak, a maradék háromról vagy templom, vagy könyvtárépületek veszik körül – ennél sokkal jobb helyen nem lehetne kerthelyiséges vendéglátóhelyet nyitni Egerben.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • végre egy olyan jó hír amitől még boldog is lesz az ember.Én is remélem,hogy egy okos vállalkozó lát benne hosszútávra fantáziát.Mivel imádkozni nem szoktam,most kivételt teszek,meleg esőmentes pénteket kiívánok.

 • Én 1984 nyarán vezettem és rendszeresen telt ház volt!

 • Sári Lajos szerint:

  Nagyszerű ! Mármint a hír…!
  A hírre csak most reagálván…, – a face-oldali fotók telt-házasnak tűnő látványa alapján is – jóleső az érzés
  ami eltölt !
  A hír nagyszerűsége a kezdeményezés – és ezzel talán az újrakezdés – szándékában rejlik !
  Nem tudom hány helyen kísérleteztek – több-kevesebb sikerrel – kertmozi “revitalizálással”, bár lehetett
  egy-két ilyen hírt hallani. Sikerrel zárultat is…!
  Ha valahol, akkor Egerben – a város idegenforgalmi, turisztikai exponáltsága okán, programkínálat bővítésként is – nagyon elkelne ! Persze, talán az egrieket sem hagyná hidegen a lehetőség…!
  A kertmozi újraindítása is lehet olyan sikeres, mint a ‘völgyben szabadtéri színpad “revitalizációja”
  A cikket olvasva, a fotók láttán a jóérzésem onnan is ered, hogy – épp ’84 nyarával bezárólag – évtizedek alatt több telt-házas estén, jó néhány filmélményem kötődik az egri kertmozihoz ! Igaz…, utolsóként épp’ egy esős nap utáni hűvös, nyári este idéződik fel bennem…, a nézőtéren ülők hasonlóan “fázós látványával” !
  Végül is a kertmozizásnak megvan a maga romantikája…

© Egrinapok.hu 2006