Skip to main content
Szabadidő

Nem lomtalanítunk többé együtt

By 2013. április 9.1 hozzászólás
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Tragikus fordulat állt be az egri és Eger környéki kupacőrök életében, 2013-tól kezdve megszűnt ugyanis létezni Egerben a lomtalanítás eddigi rendszere. Néhányak bánatára, sokak örömére idén már nem borul szemétbe a város, nem torlódnak utánfutós Ladák az utakon és remélhetőleg békésebb, emberibb utcaképpel köszönthetjük a kissé megkésett tavaszt. Az utcára való szemétkipakolást áprilistól új rendszer váltotta fel, immáron online is kitölthető bejelentőlap segítségével, mindenki személyre szólóan lomtalaníthat városunkban. Tárgyilagos részletek erről a Városgondozás honlapján, internetes adatlapkitöltés pedig ugyanitt, csak egy kattintással továbbhajtva.

phoca_thumb_l_p1080569

Illusztráció – Forrás: Városgondozás Eger

Amikor először meghallottuk a hírt, végigfutott a hátunkon a hideg és egyetlen szóra tudtunk gondolni: végre! Valljuk be, hogy nem csak Egerhez, de általában egy városhoz sem volt méltó az az állapot, ami a lomtalanítás két hete alatt uralkodott nálunk. A szeméthegyek is csúnyák voltak, ez viszont csak a kisebb baj volt, a szél és a hozzánk érkező “vendégek” viszont már sokak idegein táncoltak. Az új, egyéni bejelentéssel történő lomtalanításnak számtalan előnye van, gazdasági szempontból például az, hogy ezután csak olyan személy veheti igénybe a szolgáltatást, aki valóban jogosult rá, és akinek nincs díjtartozása. A Városgondozás előnye, hogy ezentúl nem kerül olyan elem a szemét közé, aminek nem lenne szabad ott lennie – a kommunális hulladékot, veszélyes anyagokat, építési törmeléket kiszűrik és továbbra sem szállítják el. Mindannyiunk előnye pedig a tisztább utcák és a városban tartózkodók összetételének megnyesése. Szerettük mi a hozzánk érkező gyűjtögetőket, de azért vissza talán nem fogjuk sírni őket.

Mint mindennek, az új rendszernek is lesz hátránya, egyrészt, hogy valamivel macerásabb lesz megszabadulni a lomoktól, bejelentőlapot kitölteni ugye nyűgösebb dolog, mint csak megfogni a szemetet és kizúzni az utcára, másrészt pedig eltűnik az a jó kis lomtalanítós hangulat. Nyilván szubjektív, de azért meg volt annak az életérzése, amikor tízezrek megunt holmija hevert kint az utcán – nem csak fémgyűjtők találtak ott igazi kis kincseket… :) Szumma szummárum, azért inkább odaadjuk a hangulatot, ha cserében megszabadulhatunk vele a lomtalanítás ezernyi kellemetlen velejárójától.

Szólj hozzá! One Comment

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© Egrinapok.hu 2006