Skip to main content
Szabadidő

Nem lomtalanítunk többé együtt

By 2013. április 9.One Comment

Tragikus fordulat állt be az egri és Eger környéki kupacőrök életében, 2013-tól kezdve megszűnt ugyanis létezni Egerben a lomtalanítás eddigi rendszere. Néhányak bánatára, sokak örömére idén már nem borul szemétbe a város, nem torlódnak utánfutós Ladák az utakon és remélhetőleg békésebb, emberibb utcaképpel köszönthetjük a kissé megkésett tavaszt. Az utcára való szemétkipakolást áprilistól új rendszer váltotta fel, immáron online is kitölthető bejelentőlap segítségével, mindenki személyre szólóan lomtalaníthat városunkban. Tárgyilagos részletek erről a Városgondozás honlapján, internetes adatlapkitöltés pedig ugyanitt, csak egy kattintással továbbhajtva.

phoca_thumb_l_p1080569

Illusztráció – Forrás: Városgondozás Eger

Amikor először meghallottuk a hírt, végigfutott a hátunkon a hideg és egyetlen szóra tudtunk gondolni: végre! Valljuk be, hogy nem csak Egerhez, de általában egy városhoz sem volt méltó az az állapot, ami a lomtalanítás két hete alatt uralkodott nálunk. A szeméthegyek is csúnyák voltak, ez viszont csak a kisebb baj volt, a szél és a hozzánk érkező „vendégek” viszont már sokak idegein táncoltak. Az új, egyéni bejelentéssel történő lomtalanításnak számtalan előnye van, gazdasági szempontból például az, hogy ezután csak olyan személy veheti igénybe a szolgáltatást, aki valóban jogosult rá, és akinek nincs díjtartozása. A Városgondozás előnye, hogy ezentúl nem kerül olyan elem a szemét közé, aminek nem lenne szabad ott lennie – a kommunális hulladékot, veszélyes anyagokat, építési törmeléket kiszűrik és továbbra sem szállítják el. Mindannyiunk előnye pedig a tisztább utcák és a városban tartózkodók összetételének megnyesése. Szerettük mi a hozzánk érkező gyűjtögetőket, de azért vissza talán nem fogjuk sírni őket.

Mint mindennek, az új rendszernek is lesz hátránya, egyrészt, hogy valamivel macerásabb lesz megszabadulni a lomoktól, bejelentőlapot kitölteni ugye nyűgösebb dolog, mint csak megfogni a szemetet és kizúzni az utcára, másrészt pedig eltűnik az a jó kis lomtalanítós hangulat. Nyilván szubjektív, de azért meg volt annak az életérzése, amikor tízezrek megunt holmija hevert kint az utcán – nem csak fémgyűjtők találtak ott igazi kis kincseket… :) Szumma szummárum, azért inkább odaadjuk a hangulatot, ha cserében megszabadulhatunk vele a lomtalanítás ezernyi kellemetlen velejárójától.

Szólj hozzá! One Comment

  • Gárdonyi szerint:

    Szegény bolgár turisták most ülhetnek otthon móka nélkül, de sajnálom!