Skip to main content
Belvárosi rehabilitáció

Átkeresztelődne három köztér

By 2013. február 22.

A belvárosi rehabilitációhoz kapcsolódva három közterület neve változna meg a munkák befejezte után, mintegy méltóbb hátteret adva így az elkészült fejlesztéseknek. Az átkeresztelés minden esetben az 1552-es eseményekhez nyúlna vissza.

Közterek nevei az átkeresztelések után

Centrum mögötti parkoló mint Gárdonyi Géza tér

Egyik legnagyobb örömünk a belváros átalakítása kapcsán, hogy megszűnik parkolóként létezni a Centrum mögötti terület. A jövőben egy új dísztér kap majd itt helyet, valamint ide áll ki Gárdonyi Géza egész alakos szobra is, talán hallottunk már róla, ezt a Gárdonyi-év kapcsán állítják majd fel. A szobornak nem tapsolunk, ha mindenáron be akarunk tömködni még egy Gárdonyit Egerbe (halkan jegyeznénk meg, hogy már található egy mellszobra a színház előcsarnokában, a főiskola B-épülete előtt fekszik egy asztalon az Egri csillagok című könyve, ő maga pedig egész alakban ott áll Bródy Sándor mellett az Érsekkertben, valamint ott ül, szintén egész alakban a saját háza mellett is, gyanús hát, hogy már sok van belőle, de) akkor azt biztosan nem a Centrum mögé tennénk, mindegy, most nem erről van szó. A tér ilyen irányú elnevezése ettől függetlenül jó ötlet.

Szúnyog köz mint Végvári vitézek tere

A jelenleg cseppet sem jól csengő Szúnyog közbe kerül át majdan a Végvári vitézek szoborkompozíció, ehhez kapcsolódva venné fel a létrejövő teraszos terület is ezt a nevet. A Szúnyog köz azért nem tűnne el teljesen Egerből, csak összemenne kicsit – a Dobó utcára vezető szűk szakasz továbbra is ezt a nevet viselné majd. Igazából unalmasnak találjuk az új elnevezést, fantáziátlan és lerágott, de a szúnyogtól azért mindenképp jobban hangzik. Úgy szólva, méltóságteljesebben hat.

Dózsa György tér mint Tinódi Sebestyén tér

Ez az ötlet lakossági megkeresésre született meg, talán nincs mit tárgyalni rajta, logikus lenne, hogy a helyben ülő Tinódi a róla elnevezett téren nézelődne, semmint Dózsa Györgyén.

Gyökeres változással egyik átkeresztelés sem járna majd, pusztán jelképes szösszenetekről van szó. Az elképzelések véglegesítéséről február 28-án szavaz a Közgyűlés, jó eséllyel elfogadva azt. A hivatalos előterjesztés tömörítve, minden melléklettel ide kattintva letölthető, a változásokat jelölő térkép pedig a bejegyzés illusztrációjára bökve felnagyítható.

© Egrinapok.hu 2006