Skip to main content
Fejlesztés

Fényárban a ferences templom

By 2012. december 18.

Újabb épület bújt elő az egri esték sötétjéből, a Kossuth Lajos utca és Egészségház utcák sarkán álló Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony Ferences temploma ráadásul nem is “csak” idényszerű fényeket, hanem rögtön állandó kivilágítást tudhat magáénak december 12-től.

Ferencesek temploma

A hírrel kapcsolatban kezdjünk a negatívumokkal, csak azért, hogy aztán a pozitív résszel zárhassunk. A Barátok temploma jó ideje alapos felújításra szorulna már a külsejét illetően, szemmagasságban legrosszabb a homlokzat helyzete: az épület lábazata mentén végig intenzíven hullik ugyanis a vakolat. A fényekkel most erre a falra irányítjuk a figyelmet, ami az utca túloldaláról nézve még szép is, de közelebb lépve elég visszás képet mutat. Másik negatívum, hogy a földbe süllyesztett lámpák miatt fel kellett bontani a járdát, ami így még csúnyább lett, a megjelenésen pedig várhatóan tovább ront majd még az a hajléktalan, aki a templomajtóban szokott koldulni. Nappal tehát még rendezetlenebbé vált a szakasz, pedig az utcarész télen-nyáron komoly gyalogosforgalomnak van kitéve, ilyenkor ugye a főiskola belvárosi campusza miatt, nyáron pedig a fürdőnegyed felé igyekvő turistákból kifolyólag. Tény viszont, hogy az átfogó megszépítéshez ezer dologhoz kéne nyúlni, a templom előtti parkoló megszüntetését hozó területrendezésen túl az egész járdát és az egész homlokzatot is fel kéne újítani, ami megint csak nem hét számjegyű összeg lenne, arról nem is beszélve, hogy hány tulajdonos beleegyezése kéne az egészhez.

Járdába süllyesztett lámpák a ferences templomnál

Pozitívum viszont maga a tény, hogy egy újabb meghatározó épület kapott fényeket estére, aminek pedig mindig csak örülünk. Az más kérdés persze, hogy a belváros sok más látnivalójánál vannak már lámpák, csak azok használatával nagyon óvatosan bánnak az illetékesek, de bízunk benne, hogy a ferences templomnál ez nem így lesz, és a lehető leggyakrabban csodálhatjuk meg az 1755-ben elkészült épületet. Magukkal a fényekkel egyébként nagyon példásan és bőkezűen jártak el a templom megvilágításakor, a földbe 4, a környező villanyoszlopokra pedig összesen kilenc fényszóró került.

Köszönőtábla a ferencesek templomán

A munkákhoz a város 2,5 millió forintos támogatást kapott az ÉMÁSZ-tól, ennek a karácsonyi adománynak egy tábla is emléket állít a homlokzaton, az ugyan nem olvasható rajta, hogy mit köszön Eger az áramszolgáltatónak, de ám annyi baj legyen, mi tudjuk és kész. A templom pedig tényleg nagyon szép lett, a legszebb karácsonyi utca keresése közben érdemes alaposan szemügyre venni ezt is. A jövőben Eger, egy már meglévő tanulmányterv alapján szeretné a belváros összes jelentős épületét kivilágítani.

© Egrinapok.hu 2006