Skip to main content
Ötlettár

Ötlettár – Állandó kivilágítás a Várnak

By 2012. november 15.
closeA bejegyzés régen lett közzétéve, tartalma emiatt már érvényét veszthette.

Az egész fájó felismerés egy Kis Dobó teret ábrázoló fotót nézve tört ránk, amolyan hiányérzet fogott el minket a felvétel megnyitásakor. Beletelt egy időbe, mire rájöttünk, hogy mi is volt a gond: nem szerepelt a képen a vár. Vagyis persze rajta volt az, csak keresni kellett – hétköznapok éjjelein ugyanis menetrendszerűen komor sötétségbe burkolózik az évente mintegy 300 000 vendéget fogadó intézmény. Nem merünk belegondolni, hogy a hozzánk érkező kirándulók csak sírnak, vagy már nevetnek rajta kínjukban, de tény: ez lenne Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma.

Ennyi látszik a várból egy középkategóriás fényképezőgéppel

Tudjuk, hogy ilyen méretű épületek megvilágítása egész szép összegeket emészt fel, és azt is értjük, hogy két kézzel szórt pénz lenne a borongós őszi napokon is úgy tenni, mintha egy nyüzsgő, nyári hétvége vendégforgalma kószálna a belvárosban. Azt is tudjuk viszont, hogy komolytalanná tesszük vele a várat és a várost, mint turisztikai célpontot, és ilyen alapvető hiányelemekkel esélyünk sincs rá, hogy némiképp enyhítsünk a főszezonon kívüli pangáson. A megoldás pedig talán nem is olyan lehetőségektől elrugaszkodott, a cél érdekében bőven elég lenne mindössze a Dobó térre néző Kovácsok tornyát megvilágítani, meg ha futja rá, akkor egy-egy lámpával esetleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó falrészt, hogy ne magában díszelegjen ott a népszerű fotóhelyszín. Ezt a pár fényforrást sem kéne ráadásul kínzó hosszúságig égve hagyni, a főszezonon és decemberen kívül eső időszakban az este kilenc-tíz órai lámpaoltás is bőven elfogadható lenne.

A díszfényekkel egyébként hadilábon állunk Egerben, a Bazilikára és a ciszterci templomra is előszeretettel oltjuk rá a lámpát, noha míg utóbbi csak a Széchenyi utca egyik ékének számítana, addig az előbbiben az ország második legnagyobb templomát tisztelhetjük. Persze, és itt kanyarodjunk vissza a várhoz, azt is el kell azért mondani, hogy a jelen helyzethez mérten még így is ügyesen próbál gazdálkodni a múzeum, az mindenképp értékelendő ugyanis, hogy nem csak hétvégente, de ünnepnapokon is a kivilágított kőfalakban gyönyörködhetnek az arra járók.

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

© Egrinapok.hu 2006