Skip to main content
Fejlesztés

Költözz foghíjba!

By 2012. szeptember 25.

Régi történet ugyan, de mindmáig rácsodálkozunk egy belvárosi telek sorsára – cikkünkkel ezt a rajongásunkat igyekszünk megosztani, hátha más is beleszeret a kis egri csodába. Többször említettük már írásainkban, hogy milyen fantáziadús ingatlanokba költözhetünk a városban, eddigi bizarr listánk a laktanyából, egy barlanglakásból és egy kilencemeletes tetejére épült garzonból állt, itt volt az ideje hát bővíteni a felsorolást egy újabb elemmel.

Adott talán minden idők leglehetetlenebb foghíjtelke a megyeszékhelyen: egy utcafrontján 5,6 méter széles-, majd befelé, mindössze 2,7 méterre leszűkülő terület. Emberbarát épületet emelni rá talán még elképzelni is nehéz, hát ha még megemlítjük azt a csöppnyi részletet, hogy a leendő otthon szerény méretű telke egyben autóbejáróként is szolgál a szomszédban álló Bartakovics Béla Közösségi Háznak, a földszintjét így nem is lehet beépíteni. Tíz beruházni vágyó emberből kilenc talán itt fordult el annak idején véglegesen a későbbi munkáktól, mini telkünkre mégis ráköszönt viszont a szerencse, az egri székhelyű F&L Építészeti Tervező- és Kivitelező Kft. személyében jött ugyanis az az egy kitartó alany, aki látott fantáziát az építkezésben. Főczény Lászlónak és munkatársainak sikerült egy négy emeletes és három lakást (!) magában foglaló tömböt bepréselni a foghíjba, mindezt olyan szemrevaló formában, hogy azóta is csak csodálkozik rajta, aki arra jár.

A legjobb, hogy a negyedik és ötödik szinten ráadásul a Minaret Apartman kapott helyet az épületben, így igény szerint bármikor ki is próbálható, hogy milyen egy egri foghíjban lakni. Aki ennyire nem elszánt, annak elég a bekezdés alá görgetnie, hogy kívül-belül szemügyre vehesse Eger egyik modernkori ékességét.

Az épület megépülése után a környék barokk jellegéért aggódó egriek rögtön ellenszenvüket fejezték ki az új jövevénnyel szemben, és talán nem is alaptalanul. A tömb kétségtelenül szakít úgy az utca-, mint az egri belvárosra általánosságban is jellemző történelmi hangulattal, ám azt mindenki ízlésére bízzuk, hogy egy modern kakukktojás-, vagy pedig egy csupán átjárásra használt és elhanyagolt üres telek a kedvezőbb városképi szempontból.

Képeinkért és adatainkért a MinaretApartman.com-hoz, az FLKFT.hu-hoz és az Építészfórum.hu-hoz nyúltunk.

© Egrinapok.hu 2006